Türkiye'nin en önemli kuru domates üretim merkezlerinden biri olan Torbalı'da, hasatla birlikte kurutma sezonu da başladı. Nisan ayında ekilen ve temmuzda toplanan domatesler, Torbalı Ovası’ndaki geniş sergi alanlarını kırmızıya boyadı.
Kavurucu güneş altında gurbet mesaisi
Hasadı yapılan domatesler kamyon ve traktörlerle sergi alanlarına taşınarak, tarım işçileri tarafından ikiye bölünüp örtülerin üzerine diziliyor. Müşteri talebine göre kükürtlü ya da tuzlu olarak hazırlanan domatesler, yaklaşık bir hafta boyunca güneşte bekletilerek kurutuluyor.
Domates kurutma işinde çalışanların çoğunluğunu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelen tarım işçileri oluşturuyor. Aileleriyle birlikte Torbalı’ya gelen işçiler, kurdukları çadırlarda konaklayarak “gurbet mesaisi”ne devam ediyor. Her bir işçi, günde ortalama 100-150 kasa domates kesiyor. Ücretlerini kestikleri kasa sayısına göre alan işçiler, gün boyu sıcağa rağmen yüksek performans göstermeye çalışıyor.
"Her sabah 20 kamyon dolusu domates geliyor"
Kuru domates üreticisi ve ihracatçısı Kemal Saygıner, havaların ısınmasıyla birlikte sezonun açıldığını ve bu yıl yaklaşık 1000 ton kuru domates ürettiklerini belirtti.
Her sabah sergi alanına 20 kamyon dolusu domates geldiğini ve bunların tek tek kesilerek kurumaya bırakıldığını söyleyen Saygıner, sürecin sonunda domateslerin işletmeye alındığını, burada ön elemeden geçirilip soğuk hava depolarında saklandığını ifade etti.
Saygıner, kuru domatesleri Amerika, Brezilya, Fransa ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Şu anda güncel satış fiyatımız Avrupa’da 3,5 avro, Amerika’ya ise yaklaşık 4,5 dolar civarında. Türkiye’de yetişen domatesler lezzet açısından rakiplerinden çok üstün. Kalitemizi koruduğumuz sürece dünya pazarındaki yerimizi sağlamlaştıracağız."
ABD'den kuru domatese büyük talep
Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun da bölgenin kuru domates üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, ürünün coğrafi işaretli olduğunu ve 100 farklı ülkeye gönderildiğini söyledi.
Hasat edilen domatesin yüzde 20’sinin kurutmalık olarak ayrıldığını vurgulayan Olgun, ürünün büyük çoğunluğunun ihraç edildiğini ifade etti.
"Amerikalılar, Torbalı’nın ve Türkiye’nin kuru domatesini keşfetmeye başladı. Bu yıl da ciddi bir talep artışı var. ABD’ye yapılan kuru domates ihracatımızda yüzde 20’lik bir yükseliş yaşanıyor."