Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılına ilişkin ilk enflasyon raporunu açıkladı. Raporda, yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 21’den yüzde 24’e yükseltildi. TCMB Başkanı Fatih Karahan, yaptığı sunumda bu revizyonun para politikasındaki bir değişiklik anlamına gelmediğini vurguladı.

Faiz politikası ve enflasyon beklentileri

Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflerini gerçekleştirmek için kullandığı en önemli araçlardan biri politika faizleri. Banka, uzun süre sabit tuttuğu faiz oranlarında Aralık ayında indirimlere başlamıştı. Karahan, faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, “Belli bir alan var ama ihtiyatlı olmak önemli” yanıtını verdi.

TCMB, 2026 yılı için enflasyon tahminini yüzde 12 olarak korurken, 2027 yılı için ise ilk kez yüzde 8’lik bir tahmin açıkladı.

Piyasadan ve ekonomistlerden tepkiler

Merkez Bankası’nın enflasyon beklentileri ile piyasanın beklentileri arasında farklılık olduğu gözlemlendi. Amerikan yatırım bankası JP Morgan, 2025 yılı için enflasyon tahminini yüzde 26 olarak açıklamıştı.

Ekonomist Hakan Kara, “Merkez Bankası 2025 yıl sonu hedefini %21'den 24'e çekti (üst bant %29). Sürekli yapılan hedef revizyonları can sıkıcı olsa da, imkansız bir hedefte inat edilmemesi doğrudur” dedi.

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ise “Her şey öngörüldüğü gibi gidiyorsa enflasyon tahmini neden sürekli yukarı revize ediliyor?” yorumunu yaptı.

Ekonomist Ümit Akçay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Güzel de, ücret artışlarını 'beklenen enflasyona' göre yapmayı, yani milletin cebindeki paraya göz dikmeyi biliyorsunuz. Onu ne yapacağız?” ifadelerini kullandı.

Akademisyen Fatih Özatay, “Düşüncemin aksine yılsonu tahmini %24'e, tahmin üst sınırı da %29'a çıkarıldı. İyi olmadı. Sürekli değişen tahmin/hedef olmaz. Peki, bu durumda emekli maaşlarına memur maaşlarına asgari ücrete de ek zam yapılacak mı?” diye sordu.

Ekonomist Hayri Kozanoğlu ise yüzde 24 enflasyon hedefinin tutturulmasının da zor olduğu yorumunda bulundu.

Revizyonun nedenleri

Fatih Karahan, enflasyon tahminindeki güncellemenin, para politikasının etki alanı dışında kalan bazı unsurlardan kaynaklandığını belirtti.

Bitcoin borsalardaki arzı 8 yılın en düşük seviyesinde Bitcoin borsalardaki arzı 8 yılın en düşük seviyesinde

Bu unsurlar arasında, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepetinde hizmet grubunun ağırlığındaki artış, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki güncellemeler ve sağlık muayene katılım paylarındaki artış yer aldı.

Karahan, yapılan revizyonun para politikalarında gevşeme anlamına gelmediğini vurgularken, “Hizmet enflasyonu katılığındaki çözülmenin ve enflasyon beklentilerindeki düzelmenin belirginleşmesiyle, enflasyon ana eğilimindeki gerileme 2025 yılında da devam edecek” ifadelerini kullandı.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay ise enflasyonda yapışkanlık endişelerine ilişkin, “Enflasyonun hangi seviyede takılı kalacağını bilmiyoruz... Seçilen patikaya tek ya da mutlak doğru diye bakmak ne seçen açısından, ne de alternatifi öneren açısından doğru bir şey, ikisi için de yanlış” şeklinde konuştu.