SAĞLIK

Sonbaharda bağışıklığınızı zirveye taşıyacak 7 altın beslenme önerisi

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğçe Arabalı, mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek "Sonbahar, rengarenk sebze ve meyveleriyle antioksidan açısından oldukça zengindir. Renkli tabak kuralı uygularsanız yani tabağınızda ne kadar farklı renkte gıda varsa, o kadar çok antioksidan alırsınız" dedi.

Abone Ol

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğçe Arabalı, mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Sonbaharın renkli sebze ve meyveleriyle antioksidan açısından zengin olduğunu belirten Arabalı, “Renkli tabak kuralı uygulayın; tabağınızda ne kadar farklı renkte gıda varsa, o kadar çok antioksidan alırsınız” dedi. Ayrıca havaların serinlemesiyle enerji seviyesinin düşebileceğine ve grip gibi mevsimsel hastalıkların artabileceğine dikkat çekti.

Vitamin ve minerallerle savunma hattınızı güçlendirin

Bağışıklığın sağlıklı çalışabilmesi için C vitamini, D vitamini, çinko ve demir alımının kritik olduğunu söyleyen Arabalı, C vitamininin serbest radikallerle savaşarak bağışıklık hücrelerini koruduğunu belirtti. Nar, portakal, kivi, brokoli ve kırmızı biberin sofralarda mutlaka yer alması gerektiğini aktardı.
D vitamininin güneşin azaldığı aylarda eksikliği görüldüğünü vurgulayan Arabalı, haftada 2-3 kez balık, yumurta sarısı ve takviyelerle D vitamini ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi. Çinko ve demirin ise enfeksiyonlarla savaşan akyuvarların etkinliğini artırdığına dikkat çekti.

Doğal destekler ve renkli tabaklar

Arabalı, zencefil, zerdeçal ve karabiberin antienflamatuar etkilerinin solunum yollarını koruduğunu ve vücut direncini artırdığını belirtti. Sarımsağın “allicin” bileşiği ile doğal antibiyotik etkisi olduğunu, yoğurt, turşu ve kombuchanın bağırsak florasını desteklediğini söyledi.
Sonbaharın sebze ve meyvelerinin A vitamini ve beta karoten içerikleriyle hücre yenilenmesini desteklediğini vurgulayan Arabalı, “Tabağınızda ne kadar renk varsa, o kadar fazla antioksidan alırsınız” dedi. Ayrıca ıhlamur, zencefil, adaçayı ve kuşburnu çaylarının bağışıklığı güçlendirdiğini, ancak aşırı tüketimin bazı ilaçlarla etkileşebileceğini hatırlattı. Arabalı, bağışıklığı güçlendirmenin hastalandıktan sonra değil, mevsim geçişinden önce başlaması gerektiğini ifade etti.