Yapılan araştırmalar, soğuk içeceklerin veya soğuk ortamlarda uzun süre kalmanın hastalıklara doğrudan yol açmadığını ortaya koymaktadır. Hava sıcaklığının aşırı değişimleri, örneğin hipotermi veya hipertermi gibi durumlar dışında, hastalıkların temel nedeni değildir. Ancak, soğuk ya da sıcak hava koşulları, bazen bağışıklık sistemini zayıflatarak, hastalıklara yakalanma riskini artıran etkenler arasında yer alabilir.

Hastalığın esas sebebi mikroplar

Hastalıkların esas sebebi mikroskobik organizmalardır. Mikroplar da günlük yaşantımızda hemen hemen her yerde bulunmaktadır, savunma sistemimiz devamlı bu mikroplarla savaş içerisindedir. Savunma sistemimizin zayıf düştüğü ve mikroplara karşı savunmasının yetmediği durumlarda ise hastalık oluşur. Bu yüzden hasta olduysanız büyük ihtimalle bunun sebebi soğuk havalar değil mikroplardır. Ancak hava sıcaklıklarının değişimi vücudumuzun savunma sistemini etkileyebileceği için hastalığa yakalanma yüzdemizi de dolaylı yoldan etkileyebilir. Fakat bu durum tek yönlü bir durum değildir, soğuk savunma sistemini zayıflatabileceği gibi sistemi güçlendirebilir de.

Soğuk ortam ile hastalık arasında doğrudan ilişki yok

2005 yılında yapılan bir araştırmada, araştırmacılar 90 kişilik bir gruba her gün 20 dakika boyunca ayaklarını donma noktasındaki (0 dereceye yakın) suda tutmalarını sağladı. Diğer 90 denek ise aynı süre boyunca boş bir kaba ayaklarını sokarak bekledi. Deneyin süresi boyunca, deneklerin vücut sıcaklıkları ve kan akışları izlenerek kaydedildi. 5 gün süren deneyin sonunda, soğuk suya ayaklarını sokan deneklerin %29'u soğuk algınlığı belirtileri gösterirken, boş kaba ayaklarını sokan grupta ise %9'unda bu belirtiler gözlendi. Aradaki fark belirgin olsa da boş kaba ayaklarını sokan grubun bile soğuk algınlığı belirtileri göstermesi nedeniyle, araştırmacılar bu farkın soğuk ortama maruz kalmak ile hastalık arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösteren bir bulgu olmadığı sonucuna vardı.Soğuk Hava Ve Hastalık

Saraçhane eylemlerini yazmak için Türkiye'ye gelen BBC muhabiri sınır dışı edildi Saraçhane eylemlerini yazmak için Türkiye'ye gelen BBC muhabiri sınır dışı edildi

Soğuk su içmek hasta eder mi?

Soğuk su içmenin, herhangi bir hastalığa yol açtığına dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Soğuk içeceklerin boğazda geçici bir rahatsızlık, diş ağrısı veya baş ağrısı gibi bazı küçük rahatsızlıklara yol açabileceğini gözlemlenebilir. Ancak bu durum, kişisel farklılıklarla alakalıdır ve genellikle soğuk içeceklerin direkt olarak bir hastalığa neden olduğu anlamına gelmez. Soğuk suyun vücut üzerinde ciddi bir olumsuz etkisi olmadığı gibi, uzmanlar da soğuk su içmenin gribal enfeksiyonlar veya diğer hastalıklarla doğrudan bir ilişki kurmadığını belirtmektedir. Yine de soğuk su tüketimi, özellikle hassas boğazlara sahip kişilerde rahatsızlık yaratabilir, ancak bu durum geçici olup herhangi bir sağlık problemi oluşturmaz.

Uzmanlar ne diyor?

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Ahmet Batuhan Doğu İnsan vücudunda çeşitli savunma sistemleri olduğunu vurguladı. Doğu, “Çok fazla bakteri ve virüsle temas edilmesine rağmen vücut savunma sistemlerinin aktif çalışması sayesinde hasta olunmaz. Bakteri ve virüs yükünün çok artması veya savunma sisteminin aksaması hasta edebilmektedir. Soğuk tek başına hasta etmez. Hasta olmayı kolaylaştıran bir faktördür. Soğuk hava, mukosiliyer aktiviteyi yavaşlatıp oral ve nasal mukozaları kurutmaktadır. Vücut savunma sisteminin önemli bir parçası olan oral ve nasal mukozaların işlerini yerine getirememesi bakteri ve virüslerin vücuda girişini ve hasta edebilme ihtimalini arttırır.” dedi.

Muhabir: Doğay Akın