Sivas’ın Zara ilçesindeki Beydağı eteklerinde çıkarılan 350 ton esmer kaya tuzunun yaklaşık 50 tonu Japonya’ya ihraç ediliyor. Kil havuzlarında doğal yöntemlerle üretilen tuzun hasadı haziran ayında başladı, ekim ortalarına kadar devam ediyor.
Üretim ve kullanım alanları
Tuzun 84 mineralli ve 3 elementli yapısı nedeniyle salamura, tereyağı, turşu ve peynir gibi ürünlerde kullanıldığı belirtildi. Rengi sebebiyle “esmer tuz” olarak adlandırılan bu ürün, tamamen iş makinesi kullanılmadan, doğal yöntemlerle çıkarılıyor.
Bölgesel talep ve ihracat
Bölge halkı başta olmak üzere Malatya, Erzincan ve Tokat gibi çevre illerden yoğun talep gören tuzun bir kısmı Japonya’ya gönderiliyor. Japonya’da bu tuzun mineral değerinin, ülkenin ünlü ve pahalı tuzlarından daha yüksek olduğu ifade ediliyor.
Kalite ve sağlık önlemleri
Hasat sürecinde tuzun kalitesi sık sık analiz ediliyor. Kil havuzlarında oluşan tuzun renginin toprak değil, su renginden kaynaklandığını göstermek için özel çalışmalar yapılıyor. Gıda yönetmeliğine uygun brandalar kullanılarak tuzun sağlıklı ve temiz kalması sağlanıyor. Tuzlarda mikroplastik bulunmadığı da vurgulanıyor.