Sonbahar ve kışın vazgeçilmez meyvesi Satsuma mandalinasının merkezi Seferihisar’da hasat sezonu açıldı. Kadın ve erkek işçiler gün boyu bahçelerde çalışarak, olgunlaşan mandalinaları topluyor, sevkiyata hazırlıyor. Türkiye’nin narenciye üretiminde önemli bir yere sahip olan İzmir’de yılda ortalama 135 bin ton mandalina üretiliyor.

Günübirlik bahçe mesaisi

Seferihisarlı çiftçiler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bahçelere gelerek mandalina toplamaya başladı. Kadın işçiler olgunlaşan meyveleri ağaçlardan toplarken, erkek işçiler küfelerle topladıkları ürünleri kamyonlara yüklüyor. Hasadın ardından mandalinalar, İzmir ve çevre illerdeki pazarlara gönderiliyor.

Sezonun rekoltesinin yüksek olduğunu belirten çiftçiler, “Hale 15 liradan sattığımız mandalina pazarda 50 liraya kadar çıkıyor” diyerek sezonun hem üretici hem de tüketici açısından hareketli geçtiğini söyledi.

İzmir barajlarında alarm: Tahtalı’da su yüzde 1’e düştü
İzmir barajlarında alarm: Tahtalı’da su yüzde 1’e düştü
İçeriği Görüntüle

A W580206 1012 aylık emekle gelen ürün

Mandalina yetiştirmenin 12 aylık bir süreç olduğunu anlatan üretici Sebahattin Çakal, şunları aktardı:

“Yılbaşında budama ile başlıyoruz. Sonrasında toprağa kimyasal ve hayvansal gübre atıyoruz. Nisan ve Mayıs’ta çiçek açan ağaçlar için ilaçlama ve gübreleme devam ediyor. Sulama sistemlerini kuruyoruz ve Ekim ayında olgunlaşan mandalinaları keserek hasada başlıyoruz. Hasadımız kademeli, 10-15 Ocak’a kadar sürüyor. İşçi kalabalığı nedeniyle toplama sürecini tüccarlara bırakıyoruz.”

Çekirdeksiz ve ince kabuklu Satsuma

Seferihisar’ın ünlü Satsuma mandalinasının özelliklerini anlatan Çakal, “Bu cins ince kabuklu ve çekirdeksizdir. Kalitesi, ağızda dağılması ve sert olmayan iç kabuğu ile anlaşılır. Bölgenin mandalinasının aroması ve tadı başka yerde bulunmaz. Kışın C vitamini deposu olarak grip ve soğuk algınlığına karşı korur” dedi.

A W580206 12Bahçeden pazarlara: İzmir’den Türkiye’ye ve dünyaya

Tarım işçisi Mustafa Kara, hasadın Ekim ayında başladığını, Kasım ve Aralık boyunca sürdüğünü belirtti. Kara, “Bu sene verim ve kalite çok iyi. Gümüldür mandalinası Satsuma cinsi ile Türkiye’nin birçok yerine ve yurt dışına ihraç ediliyor. İnce kabuk ve çekirdeksiz oluşu ürünün kalitesini ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Tarım işçisi Filiz Çelik ise ekip çalışmasının önemine değinerek, “Kadınlar toplama, erkekler taşımada görev alıyor. Herkes elinden geleni yapıyor. Kışın hastalıklara karşı herkesin mandalina tüketmesini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

C vitamini deposu Satsuma

Seferihisar mandalinası, sadece tadıyla değil, sağlık açısından da kış aylarında tüketicinin vazgeçilmezi. Yüksek C vitamini içeriği ile bağışıklığı güçlendiren Satsuma mandalinasının hasadı Ocak ayına kadar devam edecek ve Seferihisarlı üreticiler, bu değerli ürünü hem pazarlara hem de ihraç pazarlarına ulaştıracak.

Kaynak: İHA