Ramazan ayı öncesinde et fiyatlarına zam beklentisi gündeme geldi. Kasaplar, karkas et fiyatlarının artmasının piyasada arz sıkıntısına neden olacağını belirtirken, bazı zincir marketlerin Et ve Süt Kurumu (ESK) ile yaptığı anlaşma da tartışma yarattı. Yerli besiciler ise üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.

Piyasada arz sıkıntısı yaşanıyor

İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, besicilerin fiyat artışı beklentisiyle hayvanlarını kesime göndermediğini ve bu durumun arz sıkıntısı yarattığını ifade etti. Karkas et fiyatlarının bölgesel olarak 15 TL artırıldığını belirten Tüfekçi, 13 Şubat itibarıyla bu fiyatların kasaplar tarafından uygulanmaya başlanacağını duyurdu.

İfadeleri alınan şüpheliler sağlık kontrolünden geçiriliyor İfadeleri alınan şüpheliler sağlık kontrolünden geçiriliyor

Satışlar düşüşte

Prestij Et Evi sahibi Samed Burultay ise karkas etin maliyetinin 420 liradan 435 liraya çıkacağını belirtti. Ramazan ayı nedeniyle fiyat sabitlemesi yapılan dönemde satışların yarıya düştüğünü ifade eden Burultay, daha önce kilosu 700 TL’ye satılan etin 600 TL’ye düşmesine rağmen talebin azaldığını vurguladı.

Yerli üretici destek bekliyor

Et fiyatlarındaki artışın tüketiciye 25-35 lira olarak yansıyacağını belirten Burultay, et ithalatı yerine yerli üreticiyi destekleyecek projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Kasaplar ve besiciler, yerli üretimin korunması için devletin uzun vadeli bir plan oluşturmasını talep ediyor.

Ramazan öncesinde fiyatların nasıl şekilleneceği merakla beklenirken, et fiyatlarındaki artışın tüketiciye nasıl yansıyacağı da tartışılmaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi