İftar sofralarımız, Ramazan’ın en özel anlarını yaşadığımız, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz zamanlardır. Bu özel anları daha da unutulmaz kılmak için lezzetli ve doyurucu bir menü hazırlamak, sofraya hem görsel hem de tat açısından zenginlik katacaktır.

Menü:

  • -Tarator çorba
  • -Mangal tadında tavuk
  • -Pirinç pilavı
  • -Hurmalı irmik helvası
  • -Cacık

Tarator çorbası

Malzemeler:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı kararbiber
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  • Yoğurdu bir kaba alın ve üzerine un ekleyip iyice çırpın. Unun topaklanmaması için iyice karıştırmak önemlidir.
  • Suyu ve tuzu ekleyin, karıştırmaya devam edin.
  • Karışımı bir tencereye alın ve orta ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın. Karışım kaynamaya başladığında altını kısın ve yaklaşık 5-7 dakika pişirin.
  • Çorba koyulaşmaya başladığında, kararbiberi ve isteğe bağlı olarak rendelenmiş sarımsağı ekleyin.
  • Ocaktan aldıktan sonra, zeytinyağını ekleyin ve karıştırın.
  • Servis yapmadan önce, üzerine dövülmüş ceviz veya nar ekşisi ile süsleyebilirsiniz.

Mangal tadında tavuk

Malzemeler:

  • 4 tavuk but (veya göğüs)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kararbiber
  • 1 limonun suyu
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı soya sosu
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

Yapılışı:

  • Tavukları yıkayıp temizleyin ve bir kaba alın.
  • Zeytinyağı, limon suyu, yoğurt, sarımsak, kekik, pul biber, kararbiber, soya sosu ve tuzu karıştırarak marinasyon hazırlayın.
  • Tavukları bu karışıma bulayıp en az 2 saat, tercihen bir gece buzdolabında bekletin.
  • Mangalda veya fırında yüksek ısıda pişirin. Eğer fırında pişirecekseniz, 200°C’de yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirebilirsiniz.

Pirinç pilavı

Malzemeler:

Füze saldırısı sonrası yaralı gemi İstanbul Boğazı'ndan geçti Füze saldırısı sonrası yaralı gemi İstanbul Boğazı'ndan geçti
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

  • Pirinci yıkayıp 10-15 dakika ılık suda bekletin.
  • Tereyağını ve zeytinyağını bir tencerede eritin.
  • Suyu süzülen pirinci tencereye ekleyip 2-3 dakika kavurun.
  • Sıcak suyu ve tuzu ekleyin, karıştırın.
  • Kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişirin. Pilav suyunu çektiğinde ocaktan alın ve 10 dakika kadar dinlendirin.

Cacık 

Malzemeler:

  • 1 su bardağı yoğurt (tercihen süzme yoğurt)
  • 1 adet salatalık (rendelenmiş)
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım limon suyu (isteğe bağlı)
  • Nane (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  • Yoğurdu bir kaba alın.
  • Salatalığı yıkayıp, kabuğunu soyduktan sonra rendeleyin. Rendelediğiniz salatalığı yoğurdun içine ekleyin.
  • Sarımsağı ezip yoğurt ve salatalığa ilave edin (sarımsak isteğe bağlı, ancak daha yoğun bir lezzet verir).
  • Tuz, zeytinyağı ve isteğe bağlı olarak limon suyunu ekleyin.
  • Tüm malzemeleri iyice karıştırın.
  • Son olarak üzerine taze nane serpip karıştırarak soğuk servis edin.

Hurmalı irmik helvası

Malzemeler:

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 10-12 adet hurma (çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış)
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  • Tereyağını bir tencerede eritin, irmiği ekleyip kavurmaya başlayın. İrmiğin rengi altın sarısına dönene kadar kavurun.
  • Şeker, süt ve suyu karıştırıp irmiğin üzerine ekleyin. Karıştırarak pişirmeye devam edin.
  • Suyunu çektikten sonra doğranmış hurmaları ekleyin ve karıştırın. İsteğe bağlı olarak dövülmüş ceviz de ekleyebilirsiniz.
  • Helva kıvama geldiğinde ocaktan alıp 5 dakika dinlendirin.

Sıcak servis edin.

Kaynak: Haber Merkezi