Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı basın açıklamasında tarımsal üretimi tehdit eden doğal afetler konusunda uyarılarda bulundu. Bayraktar, son yıllarda doğal afetlerin sıklığının arttığını vurgulayarak, 2011 yılında 324 olan doğal afet sayısının 2024 itibarıyla 1.257’ye ulaştığını söyledi.
Özellikle 23 Şubat’ta yaşanan don olayının üreticiler için büyük bir yıkım olduğunu belirten Bayraktar, "Şeftali, nektarin, kayısı, erik, patates, soğan, karpuz, muz, avokado, narenciye ve birçok sebze ürünü bu don afetinden etkilendi. Yetkililerin yerinde tespit çalışmaları devam ediyor ve bu tespitlerin bir an önce tamamlanması gerekiyor" dedi.
Narenciye ve sebze fiyatları yükselecek
Şubat ayı üretici-market fiyat çalışmasına göre don afetinin fiyatlar üzerindeki etkisinin net bir şekilde görüldüğünü belirten Bayraktar, özellikle narenciye, patates, kabak ve patlıcan fiyatlarında yükseliş yaşandığını kaydetti. Önümüzdeki günlerde bu yükselişin daha da belirginleşeceğini ifade etti.
Ayrıca, don nedeniyle narenciye ağaçlarının ciddi zarar gördüğünü ve ağaçların kuruma noktasına geldiğini belirten Bayraktar, "Derin budama yapılması gerekecek, bu da çiftçilerimiz için büyük bir maliyet anlamına geliyor" dedi.
"Üreticilerimizi desteklemek ortak sorumluluktur"
Bayraktar, yaşanan afetin ardından çiftçilerin zararlarının karşılanması için Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na resmi yazılar ilettiklerini belirtti.
Çiftçilerin banka kredilerinin faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Üreticilerimizi desteklemek, doğal afetlere karşı önlemleri artırmak ve tarımsal sürdürülebilirliği sağlamak hepimizin ortak sorumluluğudur" şeklinde konuştu.