Vatikan Salı günü yaptığı açıklamada, Papa Francis'in çift taraflı zatürreye yakalandığını duyurdu. Bu durum, 88 yaşındaki papanın tedavisini zorlaştırırken, hassas sağlık durumunun daha da kötüleştiğine işaret ediyor. Vatikan'dan yapılan açıklamada, papanın Salı günü öğleden sonra çekilen göğüs tomografisinde "daha ileri farmakolojik tedavi gerektiren bilateral zatürre başlangıcı" tespit edildiği belirtildi. Vatikan, yaptığı açıklamada, Papa'nın tedavisi tamamlanana kadar hastanede kalacağını söyledi.

Papa Francis kimdir?

Papa Francis 88 yaşında. En yaşlı ikinci papa. Papa Leo XIII , Katolik kilisesine hizmet eden en yaşlı papaydı. 1903 yılında 93 yaşında ölene kadar Vatikan'a hizmet etti. Papa Francis, Buenos Aires, Arjantin'de doğdu. Papa olan ilk Arjantinli olma ünvanına sahip. 2013 yılında Katolik Kilisesi'nin 266. papası seçilen Jorge Mario Bergoglio; liderliği, dışlanmış topluluklara verdiği açık sözlü destekler ve dinler arası diyalog söylemleri ile tanınıyor. Son haftalarda ise Papa Francis, ABD Başkanı Donald Trump'ın göç politikalarını açıkça eleştirmişti. Geçtiğimiz hafta paylaşılan açık bir mektupta; Papa Francis, göçmenlerin suçlu gibi yansıtılmasının ve toplu sınır dışı etmenin kötü sonuçları olacağını ve Amerika Birleşik Devletleri'nin büyük bir krize girmekten çekinmesi gerektiğini söylemişti. Papa ayrıca Başkan Yardımcısı JD Vance'in toplu sınır dışı etme fikrini savunmak için teolojik bir terim olan "ordo amoris" yani sevgi düzeni kavramını kullanmasını sorgulamıştı ve Papa Francis bunu kavramın JD Vance'ın söylediğinin aksine tüm insanlar için şefkati teşvik etmek anlamına geldiğini açıkladı.

20 Mart: İnsanlık tarihini etkileyen olaylar 20 Mart: İnsanlık tarihini etkileyen olaylar

Papa Francis'in 2021 yılından bu yana Gemelli Hastanesi'ni dördüncü ziyareti. Mart 2023'te solunum yolu enfeksiyonu ve Temmuz 2021'de kolon ameliyatı geçirdikten sonra Haziran 2023'te de fıtık ameliyatı geçirmişti.

Peki, Papa Francis eğer hayatını kaybederse ne olacak?

Amerika Birleşik Devletleri Katolik Piskoposları Konferansı'na göre, papalık makamında bir boşluk oluşması durumunda, Papa tarafından seçilen piskoposlar ve Vatikan yetkilileri olan Kardinaller Heyeti, "conclave" adı verilen yaklaşan papalık seçimlerine hazırlanmak üzere bir araya geliyor. Kardinaller conclave günleri boyunca Vatikan’da bulunan Domus Sanctae Marthae isimli özel binada kalırlar. Bu bina 2. Jean Paul tarafından 1996’da yaptırılmıştır. Kardinaller sunak masasının üzerineki haçın önüne konmuş olan mühürlü sandığın içine oy pusulalarını bırakırlar. Papa’nın seçilmesi için tüm oyların üçte ikisi gerekir. İkisi sabah, ikisi akşam olmak üzere günde dört oylama yapılır. 34. turdan sonra en çok oylanan iki kardinal için oy kullanılır. Yapılan tüm turlar sonucunda oyların üçte ikisini alan bir aday ortaya çıkarsa, tüm kardinallerin başı olan “Dekan Kardinal” Sistin Şapeli’nin ortasına gelir ve seçilen adayı önüne çağırır. Ona kardinallerin bu kararını kabul edip etmediğini ve Papa olarak kullanacağı ismi sorar. Her oylamanın sonunda oy pusulaları bir ipe dizilir ve Sistin Şapeli’nin çıkışına kurulmuş bir sobada yakılır. Siyah duman çıkarsa papa seçimi sonuçlanmamıştır. Beyaz duman çıkarsa yeni papa seçilmiş, az sonra dünyaya ilan edilecek ve ilk konuşmasını yapacaktır. Dumanın siyah ya da beyaz renkte olması için kimyasallar kullanılır. Yeni papa, seçildiğinde ilk olarak “Ağlayış Odası” denilen odaya götürülür. Burada kendisini bekleyen üç farklı boyutta cübbe vardır. Kardinal kıyafetlerini çıkarır, kendisine uygun olan papa kıyafetlerini giyer. “Başdiyakon” denen Kardinal, Vatikan Bazilikası’nın orta balkonuna çıkar ve Latince “Annuntio vobis gaudium magnum; habemus Papam” (Size büyük müjde veriyorum, Papamız var) şeklinde başlayan, yeni papanın seküler adını ve papa olarak kullanacağı adı da içeren ilanı okur. Az sonra yeni papa balkona gelir, halkı selamlar ve ilk takdisini verir. 

Kardinaller yeni Papa'ya biat etmeden önce testislerini bir kontrol ederler

Kardinaller yeni Papa'yı seçtikten sonra ilk iş olarak sade bir cüppe giydirirler, alt kısmı delik bir sandalyeye oturturlar ve aşağıdan sandalyenin deliğine doğru elini uzatan biri, Papa'nın testislerinin olup olmadığını kontrol eder ve kardinaller yeni Papa'nın kadın değil, erkek olduğu konusunda böylece emin olurlar. Muayene tamamlanıp Papa'nın testislere sahip bulunduğuna emin olduktan sonra, muayeneyi yapan kişi, asırlardan bu yana tekrarlanan Latince "Testiculos habet et bene pendentes" yahut "Duo testis bene benedata!"yani "sarkan iki adet mükemmel testisi var!" cümlesini haykırarak Aziz Petrus'un vekilinin erkek olduğunu cümle âleme müjdelerler. Bu uygulamanın nedeni ise çok eski bir olaya dayanır; günümüzden 1172 yıl önce, 853 yılında, Joan adında bir kadını erkek zannederek "Sekizinci John" unvanıyla Papa seçmişler ama kadın birkaç ay sonra bir âyinin ortasında doğurunca kardinaller allak bullak oldukları için aynı hatayı bir daha yapmamak için yeni papanın cinsiyeti konusunda kendilerini garantiye almak istemiş ve testis muayenesini adet haline getirmişlerdir. Vatikan, kadın papa konusu ile yeni seçilen papanın testislerinin kontrolden geçirilmesini son asırlarda hep yalanladı ama her iki konu da eski yüzyıllarda kaleme alınmış olan tarih kitaplarında ayrıntılıları ile anlatılmıştır. Yakınlarının "Gilberta" veya "Jutta" diye de çağırdıkları kız çocuğu, 12 yaşına geldiğinde erkek elbiseleri giymeye başlamıştı ve erkek bir çocuk gibi davranıyordu. Atina'da din ve felsefe öğrendikten sonra Roma'ya gitmiş, ne ve 853'te ölen Dördüncü Leo'dan sonra kendisini Papa seçtirmeyi başarmış, "Sekizinci John" adını almış ve iki sene beş ay dört gün boyunca Papalık tahtında oturmuştu. Kaynaklara göre kadın Papa'nın, gelişi gibi gidişi de tuhaf olmuş. Kadın Papa'nın hizmetkarlarından biriyle ilişkisi varmış ve bu kişiden hamile kalmış. Hamileliğini 9 ay boyunca gizlemeyi başarmış ama doğum zamanı yaklaşmaya başlamış ve 855 yılında Aziz Petrus Kilisesi'nin dışında kortej halinde yapılan bir ayin sırasında, sokakta doğurmuş. Kardinaller hem Joan'ı hem de yeni doğmuş çocuğunu hemen orada taşlayıp linç ederek öldürmüşler. Joan'ı öldürdükleri yere gömdükten sonra üzerine mermer bir plaket koyup plaketin hemen yanı başına da bir anne ile çocuğunu gösteren bir de heykel dikmişler. Asırlar boyunca duran plaket ve heykel, Joan'dan geriye bir iz kalmaması için 16. yüzyılın sonlarında Papa Beşinci Pius'un emriyle kırdırılmış ve kadın papanın ismi papalar listesinden de silinmiş. Jeremy Irons'ın Papa 6. Alexander'ı canlandırdığı "The Borgias" dizisinde bu sahne canlandırılmıştı. 

Gemelli Hastanesi ve Papa 2. Jean Paul

1978 yılından 2005 yılındaki ölümüne kadar Katolik Kilisesi'nin başı olan Polonyalı Papa 2. Jean Paul, Roma'nın en büyük hastanesi olan Gemelli'de dokuz kez tedavi gördü ve burada toplam 153 gün geçirmişti. Papa 2. Jean Paul bir röportajında; "Bir numaralı ikametgahının Vatikan'ın Aziz Petrus Meydanı, iki numaranın papalık yazlık ikametgahı Castel Gandolfo ve üç numaranın da Gemelli Hastanesi olduğunu söylemişti. Papa II. Jean Paul'ün tekrarlanan ve uzun süreli ziyaretleri, Vatikan'ın burada mini bir konut inşa etmesine neden oldu. İtalyan ve Vatikan polisi tarafından korunan uzun bir koridordan geçilerek ulaşılan en üst kattaki daire kendisine tahsis edilmişti.

Gemelli

Mehmet Ali Ağca, Papa Suikasti ve Gemelli Hastanesi

13 Mayıs 1981 tarihinde, Roma'daki Aziz Petrus Meydanı'ndaki haftalık görüşmesinin başlamasından hemen önce Papa II. Jean Paul, "Papamobile" olarak da bilinen Fiat marka, üstü açık bir arabayla meydandan geçerken vurularak ağır yaralanmıştı. Saldırgan, 23 yaşındaki Mehmet Ali Ağca idi, Papa'ya dört el ateş etmişti, kurşunlardan biri Papa'nın karnına, diğeri ise sol eline isabet etmişti. Papa, hızlı bir şekilde ambulansla Roma'daki Gemelli Hastanesi'ne kaldırılmıştı ve burada 5 saatten fazla süren bir ameliyat geçirmişti. Papa, hastanede 3 hafta kalmıştı.

Kaynak: Kaan Çağlayangöl