Diğer aylarda olduğu gibi, Ramazan ayında da yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Ramazanda vücut, yaklaşık 16-18 saatlik açlık süreci yaşar ve çoğu kişinin fiziksel aktivitesi azalır. Vücut bu duruma alışık değildir. Bunun için mutlaka sahura kalkılmalı, günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğün tüketilmeli ve iftarda ipin ucu kaçırılmamalıdır. Çünkü sahuru atlamak aynı zamanda ana öğünlerden birini atlamak anlamına gelir. Sahurda ve iftarda tüketilecek besinler ve içecekler ile günlük enerji ve besin ögesi ihtiyaçları karşılanmalıdır. İftardan sonra sahura kadar geçen sürede ise, ara öğün tüketerek besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Bir diğer konu ise coğrafi koşullara göre Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarıdır.

Menderesli miniklerden çevreye büyük katkı! Menderesli miniklerden çevreye büyük katkı!

Sıcaklarda oruç tutarken altın kurallar

Aşırı sıcaklarda her zaman dikkat edilmesi gereken en önemli durumun terleme ile oluşan sıvı kaybının giderilmesi olduğunu belirten iç hastalıkları uzmanları, yeterli sıvının alınmamasının vücut ısısında artışa, tansiyon düşüklüğüne hatta bayılmalara neden olabileceğini vurguluyorlar. Bu durumun halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, konsantrasyon bozukluğu, kas krampları, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabileceğinin altını çizen uzmanlar, “bu nedenle vücut sıvı ve tuz dengesinin sağlanması önem taşımaktadır. Bol sıvı tüketilmeli, aşırı terlemeye neden olacak ortamlarda bulunmaktan kaçınmalı, aşırı efor gerektiren çalışmalar olabildiğince sıcak saatlerde yapılmamalı” uyarısında bulunuyorlar. Özellikle susama hissini ve vücut ısısını artıracak gıdalardan kaçınılması gerektiği yine uzmanlar tarafından hatırlatılıyor. Tuzlu, baharatlı, soslu yiyecekler ile kızartmalar, hamurlu ve şerbetli tatlılar, şekerli içecekler hem ağız kuruluğu ile susama hissini artıran yiyecekler. Uzun açlık süresi nedeniyle, iftar ile sahur arasında sık ve az olarak gıda alınması, hızlı ve büyük porsiyonlar şeklinde yemekten kaçınılması, iftar sonrası oluşacak mide sorunlarına tansiyon ve kan şekeri düzensizliklerine engel olacaktır. Gün içinde oluşan tatlı yeme eğiliminin meyve ile giderilmesi hem sıvı, hem de potasyum ve magnezyum desteği açısından çok daha yararlıdır. Ağır tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar ve dondurma seçilebilir. Oruç tutan kişilerin gün içindeki eforlarını, bulundukları ortamın sıcaklığını ve giysilerini aşırı terlemeyi önleyecek şekilde kontrol etmeleri öneriliyor.

Serinleme yöntemleri

Vücut ısısı beyaz giysimize çarptığında ise bize geri yansıyor. Yani sıcak havada sadece beyaz giymek yeterli değil. 1980 yılında Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki çöl bölgelerinde yaşayan yerli, yarı göçebe bir halk olan Bedevilerin çölde neden siyah cüppe giydikleri üzerine yapılan bir araştırma, siyah ve beyaz kıyafetlerin etkisinin aynı olduğunu tespit ediyor. Siyah renkli kumaşlar, güneş ışığını emdiği gibi aynı zamanda vücuttan yayılan ısıyı da emiyor, bu da vücudumuzun soğumasını kolaylaştırabiliyor. Bedevilerin sırrı ise özellikle rüzgarlı havalarda bol, siyah giysiler giymek. Bol siyah giysiler, kumaş ile cilt arasındaki boşluğu ısıtarak yukarı doğru bir hava akımı yaratıyor, bu da vücudu serinletiyor. Öte yandan araştırmacılar, giysilerde beyazın tercih edilmesini öneriyor. Giydiğimiz kumaşlar da vücudumuzun sıcak havayla mücadelesinde önemli rol oynuyor. Pamuk ve ipek gibi hafif dokunmuş kumaşlar, örgü kumaşlara kıyasla genellikle daha iyi. Spor kıyafetlerinde kullanılan kumaşlar da vücuda yapışmadığı için serinletici etki yaratabiliyor.