Niğde’de kırsal kesimdeki kadınlar, Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin desteklediği "Kırsal Kesimdeki Kadınlar İçin Ekonomik Fırsatlar Oluşturma Amacıyla İklim Değişikliği Uyum Stratejisi Uygulama Projesi" sayesinde mutfaklarında sıfır atık bilinci kazanıyorlar. Çevreye duyarlı yöntemlerle, mutfaklarında çöpe giden atıklardan sağlıklı yemekler ve kompost yapmayı öğreniyorlar. Proje, aynı zamanda kadınların ekonomik anlamda tasarruf yapmasına da olanak tanıyor.
Kadınlar, sıfır atıkla sağlıklı lezzetler üretiyor
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Aşçılık Bölümü Öğretim Görevlisi ve Eğitmen Şef Mevlüt Ölmez'in rehberliğinde, kadınlar mutfak atıklarını değerlendirerek sağlıklı tabaklar yaratıyor. Patates kabuklarından cips, beyaz lahanadan salata, sebze köklerinden ise meze hazırlayarak atıkları kullanmak için pratik bilgiler alıyorlar. Bu eğitimlerle kadınlar, sadece çevreye duyarlı olmakla kalmayıp, aynı zamanda ev ekonomilerine de katkı sağlıyorlar.
Kompost yaparak doğaya katkı sağlıyorlar
Proje kapsamında, kadınlar mutfak atıkları ile kompost yapmayı da öğreniyorlar. Çöpe atılacak sebze ve meyve kabukları doğaya geri kazandırılmak üzere ayrıştırılıyor. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Atık Yönetimi Koordinatörü Prof. Dr. Ece Ümmü Deveci, kadınların evlerinde kompost yaparak doğayı koruduklarını ve aynı zamanda kendi sağlıklı ürünlerini yetiştirdiklerini belirtiyor. "Kadınlarımız yüzde ellisi şu anda evinde kompost yapıyor, turşu yapıyor, sağlıklı besleniyor. Bu proje, iklim değişikliğine dirençli kadınlar oluşturmayı hedefliyor," diyor Deveci.
Kadınlar, geri dönüşümle ekonomik fırsatlar yaratıyor
Niğde'deki kadınlar, mutfakta sıfır atık anlayışını benimseyerek sadece çevreyi korumuyor, aynı zamanda günlük yaşamlarında tasarruf sağlıyorlar. Üzerinde çalışılan proje sayesinde, kadınlar atıkları değerlendirerek daha az harcama yaparken, sağlıklı ve lezzetli yemekler de hazırlayabiliyorlar. Kadınlar, öğrendikleri yeni becerilerle ekonomik fırsatlar yaratmanın yanı sıra çevreye de büyük katkı sağlıyorlar.