Kanada'nın ABD'ye karşı verdiği savaşı kazanacağına inancı tam Kanada'nın ABD'ye karşı verdiği savaşı kazanacağına inancı tam

Mısır Kültür Bakanlığı, Mısırlı şarkıcı Ümmü Gülsüm'ün ölümünün 50. yılı dolayısıyla 2025'i "Ümmü Gülsüm Yılı" ilan etti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Doğu'nun yıldızı", "Arapların annesi", "Mısır'ın dördüncü piramidi" gibi unvanlarla anılan sanatçının vefat yıl dönümünde çeşitli etkinliklerin düzenleneceği belirtildi.

"Ümmü Gülsüm, Mısır'ın tarihini temsil ediyor"

Bakan Ahmed Fouad Hano, 60 yıllık kariyeri boyunca 300'den fazla şarkı kaydeden Ümmü Gülsüm'ün, ölümünden 50 yıl sonra bile Arap dünyasında yankılanan zamansız sesiyle Mısır'ın tarihini ve medeniyetini temsil etmeye devam ettiğini vurguladı. Hano, "Ümmü Gülsüm, gurur duyduğumuz bir Arap ikonu, Mısır'ı tarihi ve medeniyetiyle ifade eden en iyi ses. Onun ruhunu sanatsal ve kültürel bir fenomen olarak canlandırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kültürel miras gençlere aktarılacak

Hano, düzenlenecek etkinliklerle sanatçının müzik mirasını yeniden canlandırmayı ve yeni nesillere sunmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu etkinlik, aynı zamanda vokal ve sanatsal yeteneklere sahip genç yetenekleri keşfetmek için bir fırsat sunuyor. Bu kutlama, sadece geçmişin anılarının hatırlanması değil, otantik sanat ve yaratıcı değerlerin ruhuyla gelecekten ilham almaya bir davettir." dedi.

Şubat Boyunca Sürecek Etkinlikler

Şubat boyunca sürecek etkinlikler

Şubat ayı boyunca devam edecek "Ümmü Gülsüm Müzik ve Şarkı Festivali", 3 Şubat'ta sanatçının doğum yeri olan Dakahlia'nın Tamay El Zahayra köyünde başladı. Festival kapsamında belgesel gösterimleri, film gösterileri, hikaye anlatma atölyeleri ve sanat sergileri düzenlenecek. Ayrıca Mansoura Arap Müzik Topluluğu ve halk sanatları topluluklarının performansları izleyicilerle buluşacak.

Ünlü sanatçılar Gülsüm'ün şarkılarını seslendirecek

Etkinlikler kapsamında, Arap dünyasından bazı sanatçılar Ümmü Gülsüm'ün şarkılarını özgünlüklerini koruyarak çağdaş stillerde seslendirecek. Şef Dr. Alaa Abdel Salam ve sanatçı Rehab Omar'ın katılımıyla Fransa'nın başkenti Paris'teki Philharmony de Paris Tiyatrosu'nda özel bir konser gerçekleştirilecek. Ayrıca Arap Müzik Enstitüsü'nde genç yetenekleri keşfetmek amacıyla "Discovering Umm Kulthum 2025" adlı bir yetenek yarışması düzenlenecek.

Ümmü Gülsüm, Kitap Fuarında Da Anılacak

Ümmü Gülsüm, kitap fuarında da anılacak

Kahire Uluslararası Kitap Fuarı da bu yıl Ümmü Gülsüm'e özel bir bölüm ayıracak. Burada, sanatçının müzik performansları sergilenecek ve ulusal kütüphane ile arşivinden nadir belge ve fotoğrafların yer aldığı bir sergi ziyaretçilere sunulacak. Kahire'deki Umm Kulthum Müzesi'nde ziyaretçiler, sanatçının kişisel eşyalarını, fotoğraflarını ve nadir ses kayıtlarını şubat ayı boyunca ücretsiz olarak görebilecek. Müzede ayrıca iki farklı konser de dinleyicilerle buluşacak.

Çocuklar için özel etkinlikler düzenlenecek

Naguib Mahfouz Müzesi'nde Ümmü Gülsüm'e dair belgesel gösterimleri ve söyleşiler organize edilecek. Beit Al-Aini Çocuk Yaratıcılık Merkezi'nde ise çocuklara yönelik özel atölye çalışmaları düzenlenecek.

Ümmü Gülsüm kimdir?

Gerçek ismi Fatma el-Biltaci olan Ümmü Gülsüm, 1898'de Mısır'da doğdu ve 3 Şubat 1975'te Kahire'de hayatını kaybetti. Dekahliye ilinin Tamay Zahayra köyünde fakir bir ailede büyüyen sanatçı, kızların şarkı söylemelerinin hoş karşılanmadığı bir dönemde, küçük yaşlarda erkek kıyafetiyle ilahiler okuyarak müzik hayatına adım attı. 1934'te kurulan Ulusal Mısır Radyosu'nda şarkılarına yer verilmesiyle büyük bir şöhret kazandı ve Mısır kültürel mirasının en önemli isimleri arasında yer aldı.

Kaynak: AA