2018 yılında kurulan ve 7 yıldır birçok işletme ile ticari işlem yapan 12 Punto Medya ve Haber Ajansı'nın aktardığı bilgilere göre Maydonoz Döner hakkında yapılan incelemelerde, restoran zincirinin çalışanları ve ticari ilişkilerinin detaylı bir şekilde araştırılması gerektiği ortaya çıktı.
Kapsamlı analiz raporları
Mali Suçlar Araştırma Kurulu (Masak), bir buçuk yıl önce başlatılan soruşturma sürecinde önemli bir rol üstlendi. MASAK, zincirin finansal yapısını ortaya koymak amacıyla kapsamlı bir çalışma yürüttü ve şubelerinin banka işlemleri ve diğer finansal hareketlerini inceledi. Elde edilen verilerle, Maydonoz Döner'in tüm şubelerindeki yasal ve yasal olmayan ortaklık yapıları ve ticari ilişkiler derinlemesine araştırıldı. Masak, 300 şube hakkında hazırladığı yaklaşık 300 analiz raporunu ocak ayında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletti. Bu raporlar, şubelerin ortaklık yapıları, ticari ilişkileri ve çalışanların geçmişi hakkında kapsamlı bilgiler içeriyor. Maydonoz Döner'in sahip olduğu 21 ayrı şirketin finansal ve hukuki durumu incelendi. Ayrıca, şirketin organizasyon yapısına dair detaylı raporlar oluşturularak, zincirin genel işleyişi değerlendirildi. Masak, restoran zincirinin yıllar içindeki SGK kayıtlarına yansıyan binlerce çalışanını inceledi. Bu analizler yalnızca resmi çalışanları değil, aynı zamanda gayriresmi ortakları ve bu kişilerin yakın akrabalarını da kapsıyordu. Çalışma sırasında, söz konusu kişilerin çoğunun suç kayıtları olduğu tespit edildi. Bu kişiler arasında, silahlı terör örgütü üyeliği gibi suçlardan kayıtları bulunanların bulunduğu ortaya çıktı. Öne çıkan bir diğer bulgu ise bu kişilerin çoğunun, kamudan ihraç edilen ve özellikle Fetö'nün mahrem sınıfında yer alan şahıslar olduğuydu. Söz konusu şahısların Maydonoz Döner ile bağlantılı olduğu ve şüpheli ilişkilerinin araştırılmaya devam edeceği bildirildi
Soruşturma ne zaman başladı?
Soruşturma, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 1,5 yıldır yürütülüyordu. Ocak ayında şirket yapısı tamamen ortaya çıkarıldı ve 21 Şubat tarihinde şirket sahiplerinin da aralarında bulunduğu 353'e yakın isim gözaltına alındı. Şüphelilerin döner zincirinin isim hakkı yöntemiyle genişlediği, bünyesine Fetö nedeniyle yasaklı olan kişileri katarak büyüdüğü, örgütle bağlantısı devam eden kişilere gayri resmi ortaklık verdiği ortaya çıktı. 7 ülkede kurulan şirketlerle örgüte para transferi yaptıkları anlaşılan şirket yöneticileri, ayrıntılı izlendi. Fetö bağlantısı olan muhasebecilerinin mali işleri düzenlediği, örgüt üyeleri arasında 220 milyonluk para transfer hacmi olduğu ortaya çıktı. Sistemini "Referans Temelli Büyüme" olarak adlandıran şirket resmi belge olmaksızın, tamamen örgüt üyelerinin birbirine referans olmasıyla büyüdü. Şubeler, örgüte bağlı kişilere istihdam ve para sağlamak amacıyla kullanıldı. 1,5 yıl süren teknik ve fiziki takiple örgütün şubelerden, Fetö'nün para toplama yöntemi olan, "himmet" adıyla para aldığı, gayri resmi ortaklar oluşturulduğu, hisse satışlarının da örgütle bağlantısı olan kişiler üzerinden yapıldığı belirlendi.
Fetö bağlantısı nasıl anlaşıldı?
Gözaltına alınan 197 şüphelinin daha önceden Fetö kapsamında adli işlem kaydının bulunduğu, adli işlem gören zanlıların etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmadığı, bu kişilerin 83'ünün kamu görevinden çıkarılan isimlerden olduğu belirlendi. 102 şüphelinin ise örgütün gizli haberleşme programı olan ByLock kullanıcısı olduğu anlaşıldı.