GÜNDEM

Maliye ekipleri, restoranlar ve birçok sektörde hasılat tespitlerine başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, işletmelerin kasalarına oturarak günlük hasılatları tespit etmeye başladı. Denetimlerde hasılat ile beyan arasındaki fark yüzde 20’yi aşarsa, mükellef izaha davet edilecek.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarının ardından, 1 Ocak 2025 itibarıyla uygulamaya giren düzenlemeyle birlikte maliye ekipleri birçok sektörde hasılat tespit çalışmalarına başladı. Özellikle restoranlarda başlayan denetimler, işletmelerin kasalarına oturan vergi memurlarıyla yapılıyor.

Z raporları ve fişler tek tek kontrol ediliyor

Ekonomi Gazetesi’nde yer alan habere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, 81 ilin defterdarlığına yazı göndererek 3 Şubat-31 Temmuz tarihleri arasında mükelleflerin toplu hasılat ve denetimlerinin yapılmasını istedi. Restoranlar başta olmak üzere birçok sektörde maliye elemanları, günlük hasılatları tespit etmek için işletmelerin kasalarına oturdu. Z raporları ve fişler tek tek kontrol edilirken, denetimlerde işletmelerin günlük hasılatlarının da belirlendiği ifade ediliyor.
Başkan Mehmet Şimşek, bu denetimlerin hasılat ile beyan arasındaki farkın yüzde 20’yi aşması durumunda mükelleflerin izaha davet edileceğini açıklamıştı.

Yüzde 20 fark, izaha davet ediyor

Hasılat tespitlerinde, bir takvim yılı içerisinde mükelleflere aylık üç kez yoklama yapılacak. Yapılan tespitler sonucunda belirlenen günlük hasılatlar, aylık ve yıllık ortalamalarla karşılaştırılacak. Eğer beyan edilen miktar ile tespit edilen hasılat arasındaki fark yüzde 20’yi aşarsa, mükellef izaha davet edilecek.
Uzmanlar, izaha davet edilen işletmelerin pişmanlık yasasından yararlanamayacağını, ayrıca her ödenmeyen ceza için gecikme zammı uygulanacağını belirtiyor.