Türkiye'de erken emeklilik ya da diğer adıyla kademeli emeklilikle ilgili son dakika gelişmeleri, vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Özellikle EYT düzenlemesi ile emeklilik hakkı kazanan milyonlarca vatandaşın ardından, kademeli emeklilik sisteminin nasıl şekilleneceği ve erken emekliliğin olup olmayacağı en çok merak edilen konulardan biri haline geldi.
2023 yılı Mart ayında 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan vatandaşların EYT ile emeklilik hakkı kazanmasının ardından, kademeli emeklilik konusunda yeni düzenlemelerin yapılacağı konuşuluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik sisteminde bir değişiklik planlamadıklarını belirterek, “Emekli olabilmek için gereken prim ve yıl şartları devam edecek.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Kademeli emeklilik nedir?
Kademeli emeklilik, sigortalı çalışanların belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaşmalarının ardından kısmi olarak emekli olmalarına olanak sağlayan bir sistemdir. Ancak, bu düzenleme resmi olarak hayata geçmeden önce şartlar, sigortalı çalışanın türüne ve sigorta başlangıç tarihine göre değişiklik gösterebilir.
Kademeli emeklilik gelecek mi?
Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, kademeli emekliliğin mutlaka yapılması gereken bir düzenleme olduğunu vurguladı. Karakaş, "Eninde sonunda bunun yapılması gerekiyor. Çünkü sosyal güvenlik bir zincirdir ve halkla bağlantı kopmuş durumda." diyerek, 2027 yılına kadar bu düzenlemenin hayata geçebileceğine dair öngörüsünü dile getirdi.
Bakan Işıkhan’dan Kademeli Emeklilik Açıklaması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 13 Ocak’ta yaptığı bir açıklamada kademeli emeklilik konusuna dair önemli ifadelerde bulundu. Işıkhan, "Emeklilikte kademe ile ilgili düzenleme eninde sonunda olacaktır. Ancak şu an bizim önceliğimiz mevcut aktüeryal dengeyi korumak ve emeklilerimize düzenli bir şekilde maaşlarını ödeyebilmek." şeklinde konuştu.