İzmir’de yaşayan Fatma Peker, 2009 yılında böbrek yetmezliği teşhisiyle hayatının dönüm noktasına geldi. Ancak azmi ve ailesinin desteğiyle 11 yıl boyunca sağlıklı bir yaşam sürdü. 2009’da ilk böbrek naklini eski eşinden, 2021’de ise kardeşinden aldı. Şimdi, sağlık durumu mükemmel olan Peker, yaşamına kaldığı yerden devam ediyor. Bu süreçteki en büyük öğretisi ise organ bağışının hayat kurtarıcı gücü oldu.
İlk böbrek naklini eski eşinden aldı
Fatma Peker, 2009 yılında böbrek yetmezliği teşhisiyle hayatının en zor dönemini yaşarken, eski eşi Ahmet Barış Kımız’dan yapılan böbrek nakli ile umut ışığına kavuştu. 8 yıl boyunca sağlıklı bir yaşam sürdüren Peker, 2018’de böbrek fonksiyonlarını kaybedince yeniden nakil olma kararı aldı.
2021 yılında, böbrek naklinden 8 yıl sonra Peker’e ikinci kez böbrek nakli yapıldı. Bu seferki bağış, eski eşinden değil, kardeşi Ahmet Peker’den geldi. Bu bağış, Peker’in sağlığını tamamen toparlamasına yardımcı oldu. Peker, "Şanslıyım çünkü hem eski eşim hem de kardeşim bana böbreklerini bağışladılar," dedi.
Organ bağışı hayat kurtarıyor
Fatma Peker, organ bağışının hayat kurtardığını vurguladı. "Şu anda sağlığım yerinde, normal hayatımı sürdürüyorum. İnsanlar, organ bağışı konusunda daha duyarlı olmalı" diye konuşan Peker, yaşadığı deneyimlerin ne kadar değerli olduğunu belirtti. Ayrıca, hastanedeki sağlık ekibi tarafından pasta kesilerek 15. yıl anısına kutlama yapıldı.
Doktorlardan organ bağışı çağrısı
Acıbadem Kent Hastanesi Böbrek Nakli Bölümü Başkanı Uzm. Dr. Işık Hasan Özgü, organ bağışının önemine dikkat çekti. “Canlıdan yapılan böbrek nakilleri çok daha uzun ömürlü ve başarılı oluyor. Ancak kadavradan nakillerde organ bağışı yapılması çok kritik. Pandemi nedeniyle organ bağışlarının azaldığını görüyoruz. Herkesin organ bağışında bulunmasını öneriyorum” dedi.