İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Otizm Farkındalık Haftası kapsamında gerçekleştirilen “Farkındalık için Adım At” etkinliği, otizmli bireylerin sorunlarına dikkat çekti.

Otizm Farkındalık Haftası kapsamında İzmir Otizm Topluluğu tarafından düzenlenen “Farkındalık için Adım At” etkinliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Gündoğdu Meydanı’nda başladı ve Cumhuriyet Meydanı’na yapılan yürüyüşle devam etti. Etkinlikte otizmli bireylerin yaşadığı yapısal sorunlara dikkat çekilirken, eşit yurttaşlık hakkı ve toplumsal farkındalık çağrısı yapıldı.

Etkinliğe geniş katılım sağlandı

Etkinlikte İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu, Mavi Işık Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, KEDİ Otizm Derneği, ODER Otizm Derneği, Urla Otizmle Yaşam Derneği, Otizm Federasyonu ve Nar Taneleri Derneği’nin bir araya geldiği İzmir Otizm Topluluğu yer aldı. Otizmli bireylerin ve ailelerinin yaşadığı sorunların dile getirildiği yürüyüşte vatandaşlar ellerinde dövizler taşıyarak sloganlar attı. Vosvos korteji eşliğinde gerçekleşen yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.

İzmir Körfezi’nde müsilaj riski var mı? İzmir Körfezi’nde müsilaj riski var mı?

Konserler ve dans gösterileriyle farkındalık amaçlandı

Etkinlik kapsamında İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu, Sıradışı Çocuklar grubu ile otizmli çocuklar ve gençlerin solo konserleri sahne aldı. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü’nde görevli spor ve dans eğitmeni Ayşen Yersel eşliğinde dans gösterisi yapıldı. Etkinlikte renkli anlar yaşanırken, sahnedeki performanslar büyük beğeni topladı.

Otizm Farkındalık Izmir-3

“Bizler beklemekten yorulduk”

Otizmli bireyler adına konuşan Lal Günsu Ergüven ve Erdoğan Erdemirdöven, yaşadıkları yapısal sorunları dile getirdi. Lal Günsu Ergüven, “2025 yılında hâlâ eşit yurttaşlık talep ediyoruz. Otizmliler; bakım, eğitim, terapi, sağlık, yaşam aktivitesi ve iş kazandırma konularında yeterli devlet desteğine ulaşamıyor. Eğitim ve terapi, yalnızca ailelerin maddi gücüne göre alınabiliyor. Bu yalnız bırakılma hali, otizmli bireylerin yaşam kalitesini düşürüyor. Bizler, beklemekten ve ötelenmekten yorulduk” dedi. Erdoğan Erdemirdöven ise otizmli bireylerin topluma dahil edilmesi için yapılması gerekenleri sıraladı.

“Çocuklarımızı hayata katmamız gerekiyor”

Etkinlikte konuşan KEDİ Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu, otizm farkındalığının tanı düzeyinde kalmaması gerektiğini vurguladı. Ahmetoğlu, “Türkiye’de otizm farkındalığı sadece tanı ölçütlerine sıkışmış durumda. Oysa bu çocuklar büyüyor. Birey olduklarında yeterli desteği alamıyorlar, istihdama katılamıyorlar. Engelli kotalarında bile yerleri yok. Bu nedenle devletimizin taraf olduğu BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ne uygun düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Çünkü biz her akşam ‘Ben öldükten sonra çocuğum ne olacak?’ diye düşünüyoruz” dedi.

Ünlü isimlerden destek

Etkinliğe, İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü’nün faaliyetlerinde yer alan otizmli bireyler ve ailelerinin yanı sıra ünlü isimler de katıldı. Oyuncular İlkay Akdağlı ve Veda Yurtsever ile İzmir Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Levent Üzümcü, Engelli Çalışmaları Şube Müdürü Tufan Fırat Göksel ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik de etkinlikte yer aldı.

Otizm Farkındalık Izmir-2

İzmir Büyükşehir’den otizm dostu projeler

İzmir Büyükşehir Belediyesi, otizmli bireylerin sosyal yaşama daha aktif katılması için çeşitli projeler yürütüyor. Engelsiz parklar, özel eğitim atölyeleri ve istihdam çalışmaları ile destek sunan belediye; ailelere yönelik danışmanlık hizmetleri ve farkındalık eğitimleriyle kapsayıcı kent vizyonunu sürdürüyor. Belediye, otizm dostu politikalarıyla farkındalık yaratmaya ve otizmli bireylerin hayatına dokunmaya devam ediyor.

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi