İzmirli 26 yaşındaki Hilal Düzağır, erken yaşta evlenip çocuk sahibi olduktan sonra hayatını değiştirecek bir adım attı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’na katılarak saç, makyaj, protez tırnak ve nail art gibi alanlarda eğitim aldı. Düzağır, mezun olduğu kurslardan sonra düğün salonları ve stüdyolarda çalışarak hayatına yeni bir yön verdi. Hilal Düzağır, “Artık bir mesleğim var. Kendi ayaklarımın üzerinde duruyorum. Kadınlar istediği her şeyi başarabilir” dedi.
Kadınlara Meslek Fabrikası desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadınların yaşamlarını değiştirmek için Meslek Fabrikası bünyesinde çeşitli kurslar düzenliyor. Bu kurslar sayesinde kadınlar, iş hayatına atılma yolunda destek buluyor. Hilal Düzağır da Meslek Fabrikası’nda aldığı eğitimlerle, yeni bir hayata adım attı. İlk olarak saç ve makyaj kurslarını tamamlayan Düzağır, ardından Roman Gençlerin İstihdamına Yönelik Yerel Model Geliştirilmesi Projesi kapsamında protez tırnak ve nail art kurslarına katıldı. Tüm eğitimleri başarıyla tamamladıktan sonra sektöre giren Düzağır, düğün salonlarında ve stüdyolarda saç, makyaj, protez tırnak ve nail art işlemleri yapmaya başladı.
“Çevrem genişledi, artık kendime güveniyorum”
Erken yaşta evlenip ailesinin istekleriyle okul hayatını yarım bırakmak zorunda kalan Hilal Düzağır, şimdi kendi ayakları üzerinde durarak yaşamını sürdürüyor. “Şu anda bir mesleğim var. Ben erken yaşta aile baskısı üzerine evlilik yaptım. Bir mesleğim yoktu. Ailemin isteğiyle bir okula gittim ve yarım bıraktım. Ancak şu an ayaklarımın üzerinde duruyorum. Bütün kadınlar eğitimlerini tamamlamalı ve ayaklarının üzerinde durabilmeli. Her kadın istediği her şeyi başarabilir” diyen Düzağır, kendine güvenmenin önemini vurguladı.
Meslek Fabrikası kursları ve kadın istihdamı
Meslek Fabrikası’ndaki kurslarla hayatını değiştiren Hilal Düzağır, kurslara arkadaşlarının tavsiyesi üzerine katıldığını belirtti. “Aldığım tüm kurslar, Meslek Fabrikası’nın kurslarıydı. Bütün eğitimlerimi orada tamamladım. Protez tırnak, nail art, fön çekimi, saç şekillendirme, saç renklendirme gibi birçok kursa gittim. Nisan ayında da el bakımı kursuna gideceğim ve bu alanda alabileceğim bütün kursları tamamlamış olacağım” diyen Düzağır, başlangıçta çekingen olduğunu fakat mesleki eğitimler sayesinde özgüven kazandığını ifade etti.
“Çalışan kadın güçlüdür”
Meslek Fabrikası kurslarının kadınlara iş hayatında daha güçlü bir yer edinme imkânı sunduğunu belirten Düzağır, “Çalışmaya başladıktan sonra ‘Çocuğum ne olacak?’ diye düşünüyordum. Kadınların en büyük korkusu da bu. ‘Çocuğum eksik kalır mı?’ diye düşünüyorlar. Hayır kalmazlar. Kimse korkmasın. Aslında çalışan ve güçlü bir anne olduğunun farkına varıyorlar” dedi. Ayrıca, Roman Gençlerin İstihdamına Yönelik Yerel Model Geliştirilmesi Projesi kapsamında birçok Roman arkadaşının eğitim alıp dükkân açtığını ve çalışmaya başladığını belirten Düzağır, Meslek Fabrikası kurslarının önemine dikkat çekti.