Doğaltaş sektörünün küresel buluşma noktası olan Marble İzmir - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, bu yıl da genç yeteneklere ilham verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen 30. Marble İzmir Fuarı kapsamında gerçekleştirilen 7. Uluslararası Değişik Doğaltaş Tasarım Yarışması’nda kazananlar belli oldu. “Değişik oldu çok da güzel oldu” sloganıyla düzenlenen yarışmada toplam 600 bin TL değerinde ödül dağıtıldı.

Balçova’da tarihi adım: İnciraltı planlarına bakanlık onayı Balçova’da tarihi adım: İnciraltı planlarına bakanlık onayı

892 genç tasarımcı başvurdu

Bu yıl “mobilya” temasıyla gerçekleşen yarışmaya yurt içi ve yurt dışından toplam 892 genç tasarımcı başvurdu. Mimarlık, iç mimarlık ve endüstriyel tasarım öğrencilerinin katıldığı yarışmada, jüri tarafından seçilen 25 tasarım; mermer sektörünün öncü firmaları tarafından üretilerek sergilendi. Yarışma, genç tasarımcıların fikirlerinin somut ürüne dönüşmesini sağlayarak sektöre güçlü bir giriş yapmalarına olanak sundu.

Mermer Yarışması

FİDES projesi birinciliğe ulaştı

Yarışmada birinciliği, Selçuk Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri Nisa Nur Gülmez ve Zeynep Bakırcı “FİDES” projesiyle kazandı. Nevşehir’in tarihi Kaymaklı bölgesinden ilham alan proje, mermerle buluşarak modüler ve işlevsel bir mobilyaya dönüştü. Genç tasarımcılar, 150 bin TL’lik ödülün eğitimlerinde önemli bir kaynak olacağını belirtti.

İkinci ve üçüncü ödüller yurt içinden ve yurt dışından

Gazi Üniversitesi’nden Sıla Çelik’in saat dilimlerinden ilhamla tasarladığı “Tempora” adlı üç parçalı sehpa projesi ikinci oldu ve 100 bin TL ödül aldı. Üçüncülüğü ise Polonya’dan Karolina Kubala ve Maria Jaworska kazandı. “PD” isimli komodin projesiyle 50 bin TL ödüle layık görülen ikili, uluslararası alanda böyle bir başarı elde etmekten büyük gurur duyduklarını ifade etti.

Mermer Yarışmasııııı

Uluslararası katılım dikkat çekti

İZFAŞ Genel Müdürü Tuğçe Cumalıoğlu, yarışmaya 12 farklı ülkeden ve 70 üniversiteden başvuru alındığını vurgulayarak, “Yarışma sadece fuar için değil, Türkiye’nin tasarım gücünü ortaya koyması adına da çok kıymetli. Gençlerin hayallerini ürüne dönüştürmesi, doğal taşın sınırlarını genişletmesi açısından çok anlamlı bir süreç oldu” dedi.

Sektör desteğiyle hayata geçen projeler

Yarışmanın ikinci aşamasında, genç tasarımcılar projelerini sektör firmalarına birebir sunarak üretim süreçlerine dahil oldular. Alimoğlu, Goldmer, İz Granit, Kar Maden, Megamer gibi toplam 17 firma; gençlerin projelerini üretip Marble İzmir Fuarı’nda sergilenmesini sağladı. Yarışmada ayrıca firma özel ödülleri, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yurt Dışı Fuar Katılım Ödülü, tatil ödülleri ve üniversite özel ödülleri de sahiplerini buldu.

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi