İzmir Körfezi, son günlerde yeniden kirlilik, deniz marulları ve kötü kokularla gündeme gelmeye başladı. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, bölgedeki kirliliğin son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti. Yaşar, körfezde yaşanan çevre sorunları hakkında önemli uyarılarda bulundu ve kirliliğin çözülmesi için atılması gereken adımlara değindi.
"Körfezde temizlik yetersiz"
Prof. Dr. Yaşar, körfezdeki deniz marullarının patlamasının, bölgedeki aşırı kirliliğin bir göstergesi olduğunu belirtti. 2011-2012 yıllarına kadar gözlemlenmeyen deniz marullarının, 2005'te arıtma tesislerinin kapanmasının ardından tekrar ortaya çıktığını vurguladı. Yaşar “Hatırlarsınız körfezin aşırı doygun olması nedeni ile 2024’ün ağustos ayında toplu balık ölümleri gerçekleşti. Balık ölümleri için fitoplankton, mikro alglerin patlaması gerekir bu olay da 38-42 gibi yüksek derecede sıcaklıklarda gerçekleşir. Şu an için toplu bir balık ölümü söz konusu değil ancak körfez hala çok kirli. Deniz marullarının patlaması körfezin kirlilikten dolayı doygun olduğunun göstergesidir. Körfezin altmış metreküp temizlenmesi, kuşların görülmesi haberleri körfezin temizlendiği anlamına gelmiyor, deniz marulları bunun böyle olmadığını söylüyor.” dedi.
Arıtmalar çalışmalı
Yaşar, körfezdeki kirliliğin önlenmesi için önemli öneriler sundu. Yaşar, fabrikaların arıtma tesislerini düzenli olarak çalıştırmasının şart olduğunu belirterek, bu denetimlerin belediyeler tarafından değil, bakanlıklar tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekti. "Bütün dünya da bu denetimleri bakanlıklar yapıyor." diyen Yaşar, çevre mühendislerinin istihdam edilmesi ve çevresel analizlerin sıklaştırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kirlilik verilerinin her gün kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini belirterek, Büyükşehir Belediyesi'ne bu konuda bir öneri sundu. "Kirlilik verilerini her gün web sayfasında yayınlayın, eğer bakanlık gerekli adımları atmıyorsa şikâyet edin," ifadelerini kullandı.