İzmir’de yaşanan ciddi kuraklık tehlikesi, Türkiye’nin kışlık sebze üretimi için büyük bir risk oluşturuyor. Barajlardaki su seviyeleri hızla düşerken, kent genelinde planlı su kesintilerine geçileceği duyuruldu. Uzmanlar içme suyundan çok, tarımsal sulama için endişe duyuyor.

Barajlar alarm veriyor

Kentte sonbahar ve kış aylarında yeterli yağışın düşmemesi, İzmir’in en büyük su kaynağı olan Tahtalı Barajı’nı kritik seviyeye getirdi. Barajdaki su seviyesi yüzde 8’e kadar geriledi. Bu durum üzerine İzmir’de su tasarrufu çağrıları yeniden gündeme gelirken, bu geceden itibaren su kesintilerinin başlayacağı bildirildi.

Prof. Dr. Doğan Yaşar

Tarımda su kalmadı

Türkiye Bilimler Akademisi Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, kuraklık tehlikesine uzun yıllar önce dikkat çektiklerini hatırlattı. Yaşar, "Tarımda su kalmadı, acil önlemler alınmalı. İzmir, Türkiye’nin yüzde 60 kışlık sebzesini üretiyor. Asıl tehlike burada" dedi.

İzmir su fakiri

Prof. Dr. Yaşar, İzmir’in kişi başı yıllık su potansiyelinin sadece 600 metreküp olduğunu belirterek, "Türkiye ortalaması 1.400 metreküp civarında. İzmir su fakiridir. Kullanma suyu değil, tarım ve enerji için gerekli olan su çok daha önemli" diye konuştu. Yaşar, Çamlı Barajı gibi projelerin hızla tamamlanması gerektiğini de vurguladı.

Doğa dengeler, yağış bekleniyor

Kuraklık sonrası yağışlı dönemlerin geldiğini hatırlatan Yaşar, "2008 en kurak yıllardan biriydi ama 2009 en yağışlı yıl oldu. Doğada denge vardır. Eylül sonrası güzel yağışlar bekliyorum" dedi.

Kaynak: İHA