14. yüzyılın başlarında Aydınoğulları Beyliği’nin önde gelen isimlerinden Gazi Umur Bey tarafından Seydiköy olarak bilinen bölge, "Seyyid Mükerremüddin Zaviyesi"nin vakıfları arasına alınarak bir cazibe merkezi haline geldi.
XV. ve XVI. yüzyıllarda demografik ve ekonomik olarak büyüyen Seydiköy, 19. yüzyılın ikinci yarısında nahiye merkezi olarak bölgesel bir konuma ulaştı.
Zorluklarla yeniden kurulan Gaziemir
İzmir’in işgali sırasında büyük ölçüde tahrip olan Seydiköy, Cumaovası’na taşınması gündeme gelse de ismini korudu.
Mübadele döneminde yerleşen göçmenlerle yeniden imar edilen köy, modern şehirciliğin temelleriyle beraber Gaziemir olarak yeniden inşa edildi.
19. yüzyılın sonunda Aydın tren yolu ve Gaziemir adıyla anılan istasyonun açılması, bölgenin hızlı büyümesine katkı sağladı.
Cumhuriyet dönemi ve Gaziemir’in modernleşme süreci
1926’da belediye statüsü kazanan Gaziemir, Cumhuriyet Dönemi’nin modernleşme anlayışı doğrultusunda hızla gelişerek İzmir’in önemli metropollerinden biri haline geldi. 1970’lerde sanayi ve ticaretin merkezlerinden biri olan Gaziemir, otoyol ağı ve Adnan Menderes Havalimanı'nın açılmasıyla Ege Serbest Bölgesi’nin de etkisiyle ekonomik açıdan güçlendi.
Tarihi isim değişimi: Gazi Umur Bey’den Gaziemir’e
Gaziemir’in ismi, Aydınoğulları Beyliği döneminde bölgeye vakfedilen Seyyid Mükerremüddin Zaviyesi’nden geliyor.
Babası Mehmet Bey tarafından İzmir’de idari yetki verilen ve hayatını savaşlarla geçiren Gazi Umur Bey’in ismi, zamanla Gaziemir olarak anılmaya başladı.
Günümüzde İzmir’in önemli ilçelerinden biri olan Gaziemir hem tarihi mirası hem de ekonomik gelişimiyle dikkat çekiyor.