İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), gençlerde aktif vatandaşlık bilincini artırmak amacıyla yürütülen 400 bin euro bütçeli Avrupa Birliği projesine dahil oldu. 6 farklı ülkeden kurumların ortaklığıyla gerçekleştirilen ‘Aktif Vatandaşlık Pusulası’ adlı proje, 2026 yılı Ağustos ayında tamamlanacak.

İzmir’in 70 yıllık bilim çınarına özel anı pulu İzmir’in 70 yıllık bilim çınarına özel anı pulu

Projeye 12-18 yaş aralığı dahil edilecek

Proje kapsamında, 12-18 yaş aralığındaki gençlerin toplumsal sorunlara duyarlılığını artırmak ve çözüm odaklı düşünme yetilerini geliştirmek hedefleniyor. Bu doğrultuda, eğitimciler ve öğrenciler için çeşitli materyaller hazırlanacak, el kitapçıkları ve videolar oluşturulacak. Gençlerin ilgisini çekecek etkinlik önerileri geliştirilerek, uluslararası erişime açık bir bilgi havuzu oluşturulacak.

Türkiye ve 6 ülke projeye katkı sunuyor

Projeye, Belçika, Çekya, Yunanistan, Hollanda ve İspanya gibi ülkelerden çeşitli kurumlar katılıyor. Türkiye’den ise İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (EKOSEM) Müdürü Prof. Dr. Nesrin Oruç Ertürk ve Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Yürekli, araştırma ve geliştirme süreçlerinde aktif rol alacak.

“Gençlerde bilinç oluşmalı”

Aktif vatandaşlık kavramının Avrupa’da giderek daha fazla önem kazandığını belirten Prof. Dr. Nesrin Oruç Ertürk, projenin hedeflerini şu sözlerle açıkladı:

"Aktif vatandaşlık, bireylerin toplumsal sorunlara çözüm üretmesini ve yaşadıkları çevreye katkı sunmasını gerektirir. Bu bilinci küçük yaşlardan itibaren aşılamak çok önemli. Gelecekte daha bilinçli bir toplum oluşturmak için gençlerimizin fikirlerini özgürce ifade edebileceği, topluma duyarlı bireyler olarak yetişeceği bir sistem kurmalıyız. Avrupa Birliği destekli bu proje, farklı ülkelerden ortak akıl oluşturarak yol haritası belirlememize yardımcı olacak."

“Pusula hazırlayacağız”

Proje kapsamında, öğrenci ve öğretmenlerin farkındalığını artırmak için etkin eğitim stratejileri geliştirileceğini belirten Prof. Dr. Aynur Yürekli, öğrenme faaliyetlerinin nasıl tasarlanması gerektiği üzerinde çalışacaklarını söyledi.

"Bu projede gençlerimizi merkeze alacağız. Onların ‘aktif vatandaşlık’ bilinciyle hareket etmelerini sağlamak için yapılması gerekenleri belirleyeceğiz. Eğitim süreçlerini ilgi çekici hale getirerek, gençlerin toplumsal konulara duyarlılığını artıracağız. Projemiz, bundan sonraki çalışmalara da ışık tutacak."

Proje kapsamında elde edilecek veriler ve hazırlanan eğitim materyalleri, uluslararası arenada herkesin erişimine açık olacak ve aktif vatandaşlık konusunda rehber niteliği taşıyacak. 

Kaynak: Bülten