Türkiye'de işçi ve memur çalışanları arasında önemli eşitsizlikler bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu eşitsizlikleri gidermek amacıyla önemli düzenlemeler yapmayı planlıyor. Bakanlık, nüfus düşüşü ve aileyi destekleyici politikaların gerekliliği doğrultusunda, babalık, mazeret ve süt izni gibi alanlarda işçiler ve memurlar arasındaki farkları ortadan kaldıracak adımlar atmaya hazırlanıyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, Ankara'dan bu önemli gelişmeyi duyurdu.
Babalık izninde eşitsizlik giderilecek
Bugüne kadar işçiler ve memurlar arasında babalık izni konusunda büyük bir fark bulunuyordu. Mevcut durumda işçiler sadece 5 gün babalık izni kullanabilirken, memurlar bu sürenin iki katı olan 10 gün izin hakkına sahipti. Bu eşitsizlik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından giderilmeyi hedefliyor. Yapılacak düzenlemeyle, işçi ve memur çalışanları arasındaki babalık izni sürelerinin eşitlenmesi bekleniyor.
Mazeret izninde adalet sağlanacak
İşçiler için yakınlarını kaybetmeleri durumunda verilen mazeret izni, memurlara göre oldukça kısa. İşçiler, anne, baba, kardeş ya da çocuklarını kaybettiklerinde sadece 3 gün izin alabiliyorlar. Oysa, memurlar aynı durumda 7 gün izin kullanabiliyor. Dahası, işçiler eşlerinin ailesinin vefatında herhangi bir izin hakkına sahipken, memurlar bu durumda 7 gün izin alabiliyor. Bu eşitsizliklerin giderilmesi ve işçilere de aynı hakların tanınması gerektiği vurgulanıyor.
Süt izninde büyük farklılık
Süt izni de işçiler ve memurlar arasında büyük bir eşitsizlik barındırıyor. İşçi anneler, sadece ilk yıl boyunca günde 1,5 saat süt izni kullanabiliyor. Oysa memur anneler, ilk 6 ay boyunca günde 3 saat süt izni, sonraki 6 ayda ise günde 1,5 saat süt izni kullanabiliyor. Bakanlık, bu farkın giderilmesi ve anneler arasındaki eşitsizliğin sona erdirilmesi için çalışma yapıyor.
Yargıtay'dan iş güvencesiyle ilgili kritik karar
Çalışanları doğrudan ilgilendiren bir diğer önemli gelişme ise Yargıtay’dan geldi. Yargıtay, işverenlerin işçiyi ihbar süresi kullanarak işten çıkarması durumunda, işçinin iş güvencesinden yararlanabilmesi için ihbar süresinin dolmasını beklemeden zorunlu arabulucuya başvurması gerektiğine karar verdi. Bu karar, çalışanların iş güvencesini koruyabilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.