İngiltere, Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımlar çerçevesinde Türkiye, Tayland, Hindistan ve Çin gibi ülkelerdeki askeri malzeme tedarikçilerine kısıtlamalar getirme kararı aldı. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, bu yeni yaptırım paketinin Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana Rusya'ya karşı uygulanan en kapsamlı yaptırım paketi olduğunu belirtti.
Batılı şirketler Rusya'ya dönebilirler
Starmer, Rusya'nın yaptırımlardan kaçınmak için kullandığı gemilere yönelik daha sıkı önlemler alınacağının altını çizdi. İngiltere Başbakanı, Çin ile diğer ülkelerdeki askeri malzeme tedarikçilerine de yaptırımlar getirileceğini ifade etti. Rusya Enerji Bakanı Sergey Tsivilyev, ülkesinin yaptırımlarla başa çıkmayı öğrendiğini ve hiçbir yaptırımın Rusya'yı durduramayacağını savundu. Tsivilyev, Batılı enerji şirketlerinin Rusya'ya dönmek istediğini ancak yaptırımlar nedeniyle çekindiklerini belirterek, Rusya'nın teknolojik bağımsızlığını koruyabileceğini ve kendi güvenliğini sağlama konusunda daha bilinçli hale geldiğini vurguladı. Avrupa Birliği de Rusya'nın enerji, ulaşım, ticaret ve finans sektörlerini hedef alan yeni yaptırımlar üzerinde anlaşmaya vardığını duyurdu.
Hedef, Rus ordusu
Tsivilyev, yaptırımlar öncesinde yabancı teknolojilerin ve ekipmanların Rusya'da önemli role sahip olduğuna işaret ederek, "Bize tüm bu teknolojilere erişimi kapattıklarında, her şeyi kendimiz geliştirmek zorunda kaldık ve şimdi teknolojik egemenliğimiz hakkında güvende hissedebiliriz." dedi. AB, Rusya'nın enerji, ulaşım, ticaret, finans ve bankacılık sektörleri ile Rus gölge filosunu hedef alan yeni yaptırımları uygulamada anlaştığını bugün duyurdu. Açıklamada, yaptırımlar kapsamında, Rus ordusuna elektronik ve askeri ve sivil amaçlı malzeme sağlayan üçüncü ülkelerdeki şirketler, Kuzey Kore'den Rusya'ya asker gönderdiği iddia edilen üst düzey isimler ve Avrupa teknolojisini Rusya'ya aktardığı öne sürülen 13 Rus kuruluşun yer aldığı kaydedildi.