Çalışanlar, SGK'dan emeklilik yaşına geldiğinde, aynı zamanda Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) sayesinde ikinci emekli maaşını alabilecek. Emeklilikteki yaşam standardı korunacak bu işlemin detayları ne?
Türkiye'de çalışanlar, emeklilik yaşına geldiklerinde sadece Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekli maaşı almakla kalmayacak, aynı zamanda Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) sayesinde ikinci bir maaş daha elde edecek. Bu yeni sistem, çalışanların gelirlerini artırarak, emeklilikte yaşam standartlarını koruma amacını güdüyor. İki emekli maaşı alınabilmesi, kesintisiz bir şekilde mümkün olacak.
İkinci emeklilik TES’in işleyişi
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, çalışma hayatı boyunca emeklilikte ek gelir sağlayacak önemli bir düzenleme olarak öne çıkıyor. Yeni sistemde çalışanlar ve işverenler, emeklilik hesaplarına katkıda bulunacak. Devletin de destekleyeceği bu sistem, çalışanın bireysel hesabına yönlendirdiği katkılarla oluşacak. Emekli olunduğunda, bu hesapta biriken fonlar hem maaş olarak hem de toplu ödeme olarak alınabilecek. Sistem, işverenin sigorta primine ek olarak her ay çalışanın hesabına katkı yapacağı şekilde kurulacak.
İşçiler, sisteme katıldıklarında, işveren tarafından da katkı sağlanacak ve çalışanın birikimi artacak. Bu sistemde işverenlerin katkısının arttırılması öngörülüyor, ancak mevcut yüklerinin de arttırılmaması hedefleniyor.
TES sisteminde kıdem tazminatı
Çalışanlar, TES’e katılmadan önceki tüm kıdem tazminatlarını ve geçmişe dönük haklarını kaybetmeyecek. Geçmiş döneme ait tazminat hakları korunacak ve bu haklar, TES kapsamında herhangi bir değişikliğe uğramayacak. Yani çalışanlar, TES sistemine dahil olduklarında kıdem tazminatına ilişkin hakları da dahil olmak üzere tüm eski haklarını kaybetmeden bu yeni sisteme geçiş yapabilecek.
İkinci emekli maaşında 60 yaş şartı
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin önemli bir özelliği de, çalışanların emeklilik yaşına geldiğinde sadece SGK maaşı almakla kalmayıp, aynı zamanda TES kapsamında ikinci bir emekli maaşı alabilmeleri. Ancak TES ile emeklilik hakkı kazanabilmek için 60 yaş şartı getirileceği belirtiliyor. Çalışanlar, 60 yaşına geldiklerinde, hem SGK'dan hem de TES’ten maaş alabilecek ve bu maaşlarda herhangi bir kesinti olmayacak. Çalışanlar, 10 yıl çalışan bir kişi ile 25 yıl çalışan bir kişi arasında farklı bir ödeme almayacak. Her iki grup da aynı yaşta fon hesabındaki primlere göre ödeme alacak.
İkinci emeklilik için SGK’dan ayrılmak gerekir mi?
Çalışanlar, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne katıldıklarında SGK sisteminden ayrılmayacak. Yani, çalışanların SGK prim ödemeleri devam edecek ve tamamlayıcı emeklilik için ayrı bir ödeme yapılacak. Böylece çalışanlar, emeklilikte hem SGK'dan emekli maaşı alacak hem de TES’ten toplu ödeme veya aylık maaş alabilecek. Bu, çalışanların sosyal güvenlik sistemine olan bağlılıklarını korurken, emeklilikte ek bir gelir kaynağına sahip olmalarını sağlayacak.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), Türkiye'de çalışma hayatındaki önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor. Çalışanlar, hem SGK'dan emekli maaşı alırken, hem de TES sayesinde ek bir maaş alarak emeklilikte daha güçlü bir finansal güvenceye sahip olacak. Bu yeni düzenleme, çalışanlar, işverenler ve devletin ortaklaşa oluşturduğu bir sistemle geleceğe yönelik önemli bir adım atılmasını sağlayacak. TES, emeklilikte yaşam standardını artırmayı ve çalışanların geleceğe güvenle bakmalarını amaçlıyor.