Sanat dünyası Murat Abbas'a tepki göstermeye devam ediyor Sanat dünyası Murat Abbas'a tepki göstermeye devam ediyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak'ta konuk olduğu UTV kanalında, Türkiye'nin dış politikası, Irak-Türkiye ilişkileri, terörle mücadele, Suriye'deki yeni yönetim ve İsrail gerilimlerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye-Irak ilişkileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Fidan, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleştirdiği tarihi ziyaretin ardından 27 anlaşmanın imzalandığını belirtti. Bu anlaşmaların ardından, yüksek, orta ve düşük düzeyde birçok toplantı yapıldığını ifade eden Fidan, enerji, su projeleri, güvenlik, ticaret ve kalkınma gibi pek çok alanda işbirliği yapıldığını vurguladı.

Bakan Fidan, terör örgütünün Türkiye'de etkin olmasa da, Irak'ta birçok bölgeyi, özellikle Sincar'ı işgal ettiğine dikkat çekerek, Irak hükümetinin bu terör örgütüne karşı önlemler almasının hem kendi güvenliği hem de bölgesel istikrar için önemli olduğunu belirtti. Irak'ın mezhepler arası bir vekalet savaşına dönüşmesini engellemek gerektiğini, Irak’ın tüm vatandaşları için barışçıl bir ortam yaratılması gerektiğini ifade etti.

hakan fidan-12

"PKK tehdit olarak tanınmalı"

Bakan Fidan, terör örgütünün silah bırakma yönündeki gelişmeleri de değerlendirdi. Irak ile Türkiye arasındaki güvenlik işbirliğinin geliştiğini ve Irak’ın DEAŞ ile nasıl mücadele ettiyse, terör örgütüne karşı da aynı mücadeleyi vermesini beklediklerini söyledi. Irak’ın terör örgütünü temizlemesinin Türkiye’ye değil, Irak’a fayda sağlayacağını belirtti. Terör örgütünün, bölgeye verdiği zararların, özellikle silah ve uyuşturucu kaçakçılığıyla birlikte, ciddi tehditler oluşturduğunu vurguladı.

Fidan, Irak’taki tüm gruplarla ilişkileri geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Ancak, Türkiye'nin Sünni kimliği nedeniyle bazı grupların Türkiye'yi hedef almasını ve Türkiye’yi sınıflandırmaya çalışmasını kabul etmediklerini ifade etti. Türkmenlerin de Irak’ın saygın vatandaşları olarak hak ettikleri tüm hakları alması gerektiğini vurguladı. Türkmenlere yönelik baskıların aslında Türkiye'yi hedef alan bir strateji olduğunu dile getirdi.

Bakan Fidan, Irak ve Suriye arasındaki ilişkilerin temkinli bir şekilde ilerlediğini, ancak bölgedeki ülkeler olarak birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyledi. 8 Aralık’tan itibaren bölge ülkeleriyle birlikte Suriye’deki yeni yönetime dair beklentileri belirlediklerini ifade etti. Irak ve Suriye arasındaki sorunların aşılması gerektiğini, her iki ülkede de sorumlu liderlerin bu konuda önemli adımlar atması gerektiğini belirtti.

"İsrail'in provokatif politikaları kabul edilemez"

İsrail-Suriye ilişkilerine değinen Fidan, İsrail’in Suriye’de izlediği politikaları bir provokasyon olarak nitelendirdi ve bunun hem İsrail’in güvenliğine hizmet etmediğini, hem de bölgedeki diğer ülkelere zarar verdiğini söyledi. İsrail’in, bölgedeki egemenlik haklarına saygı duyması gerektiğini ifade etti. İsrail’in dinlemediği tepkilerin daha büyük bir şekilde Gazze, Mescid-i Aksa ve Batı Şeria’da ortaya konduğunu belirtti.

Irak’tan gelecek enerjiye ilişkin öngörülerini aktaran Fidan, Türkiye'nin, özellikle Irak’taki petrol ve doğal gaz yataklarından enerji alımına ve bu kaynakların uluslararası pazarlara taşınmasına hazır olduğunu söyledi. Ayrıca, Kalkınma Yolu Projesi ile bölgedeki enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması yönünde yapılacak yatırımların önemine dikkat çekti. Bu projelerin, Irak ve Türkiye için büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti.

Bakan Fidan, Türkiye’nin bölgedeki stratejik hedefleri doğrultusunda Irak ile enerji alanında daha yakın işbirliği yapmaya ve bölgedeki sorunlara çözüm üretmeye devam edeceğini belirtti.

Kaynak: DHA