Ramazan ayı, oruç ve ibadetlerle birlikte, fitre vermek için de önemli bir zaman dilimidir. Müslümanlar, bu dönemde fitre verip vermeyeceklerini araştırmaya başladı. Fitre, zor durumda olanlara yardım etmek amacıyla verilir ve İslam’ın temel ibadetlerinden biridir. Ancak fitre vermek için bazı şartlar ve kurallar bulunuyor. Peki, kimlerin fitre vermesi gerekir? Fitre ne zaman ve kimlere verilir? İşte fitre hakkında bilmeniz gereken her şey.

Fitre kimlere verilir?

Fitre, fakir ve muhtaç olan kişilere verilmesi gereken bir sadakadır. Ancak bu sadakanın kime verileceği belirli kurallara bağlanmıştır. Ana, baba, dedeler, büyükanne, evlat, torun, eş ve kâfir olanlara fitre verilmesi caiz değildir. Bunun dışında fakir olan gelin, kardeş, dayı, teyze, amca, hala, kayınvalide, kayınpeder, kayınbirader ve üvey çocuklara fitre verilebilir. Ayrıca, yakın akraba olanlara fitre vermek daha sevap kabul edilmektedir.

Kimler fitre vermekle yükümlüdür?

Fitre vermek, belirli maddi imkanlara sahip olan her Müslümanın sorumluluğudur. Zekât nisabına sahip, yani malı ve parası ihtiyaçlarından ve borçlarından fazla olan bir kişi fitre vermekle yükümlüdür. Eğer kişinin malı ve parası bu seviyeye ulaşmıyorsa, fitre vermesi gerekmez, ancak vermesi yine de sevap kabul edilir. Fitre miktarı, belirli ürünler üzerinden hesaplanır ve genellikle buğday, un, arpa, hurma veya kuru üzüm gibi gıda maddeleriyle yapılır.

Ünlü sucuk firmasına şok ceza! Ünlü sucuk firmasına şok ceza!

Fitre miktarı ve verilme zamanı

Fitre miktarı, her yıl değişmez ve belirli oranlara dayanır. Bir kişinin fitresi, Ramazan boyunca her gün için değil, bir ay için verilecek şekilde hesaplanır. Bu miktar, genellikle yarım ölçek buğday ya da un, 3500 gram hurma ya da kuru üzüm ya da 1750 gram arpa olarak belirlenmiştir. Ayrıca fitre, Ramazan ayında verilmelidir. Bayram namazından önce verilmesi ise daha faziletli sayılır, ancak bayramdan sonra ve Ramazan’dan önce verilmesi de caizdir.

Kaynak: HABER MERKEZİ