Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından yürütülen Eko-Okullar Programı, okul öncesinden ortaokul seviyesine kadar öğrencileri sürdürülebilirlik bilinciyle yetiştirmeyi hedefliyor. Program kapsamında öğrenciler; enerji ve su tasarrufu, geri dönüşüm çalışmaları, doğa dostu tarım ve çevre dostu ulaşım gibi uygulamalara teşvik ediliyor. Program kriterlerini yerine getiren okullar, çevreye duyarlılıklarını simgeleyen Yeşil Bayrak ödülü ile tescilleniyor.
101 ülkede uygulanıyor
Eko-Okullar Programı’nın kökeninin 1992 Rio Dünya Zirvesi’ne dayandığını belirten TÜRÇEV Eko-Okullar Programı Ulusal Koordinatörü Aynur Çimenci, programın 1995 yılında Türkiye’de uygulanmaya başlandığını söyledi. Programın dünya çapında 101 ülkede 52 binden fazla okulda, 20 milyondan fazla öğrenciye ulaştığını ifade eden Çimenci, şunları kaydetti:
"Bu program, çevre bilinci ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi veren uluslararası bir girişimdir. Yapılan her etkinlik, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile doğrudan bağlantılıdır. UNESCO ve UNEP tarafından da sürdürülebilir kalkınma için eğitim alanında örnek bir model olarak gösterilmektedir."
Öğrencilerin doğa ile etkileşimi artıyor
Çimenci, Eko-Okullar Programı’nın doğayla iç içe bir eğitim sunduğunu vurgulayarak, öğrencilerin tarım alanlarında çalıştığını, atık azaltma kampanyalarına katıldığını ve çevre dostu ulaşım yöntemleri konusunda bilinçlendirildiğini belirtti. Çimenci, doğa dostu uygulamalara örnek olarak şunları sıraladı:
"Program kapsamında öğrenciler, okul bahçelerinde biyoçeşitliliği teşvik eden çalışmalar yapıyor. Böcek ve arılar için oteller kuruyor, atık azaltma kampanyalarına katılıyor ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını öğreniyor. En önemli kazanımlardan biri de çocukların okulda öğrendiklerini ailelerine ve çevrelerine aktararak geniş bir kitleyi bilinçlendirmesi."
Eko-Okullar Programı’na katılan okulların çevreye duyarlı uygulamalarının uluslararası alanda da kabul gördüğünü belirten Çimenci, programda belirlenen kriterleri yerine getiren okullara Yeşil Bayrak ödülü verildiğini söyledi. Çimenci, "Türkiye genelinde programa dahil olan 1236 okuldan 875’i Yeşil Bayrak almaya hak kazandı. Bu, okulların sürdürülebilirlik konusundaki başarısını simgeliyor." dedi.
Öğrenciler çevre dostu uygulamaları hayata geçiriyor
Programa dahil olan Hasan Akan İlkokulu’nun sınıf öğretmeni Berrin Özşahin, öğrencilerin okulda öğrendiklerini günlük hayatlarına yansıttığını belirterek, "Çocuklar, bizden önceki kuşakların geleneksel yöntemlerini öğreniyor. Yoğurt, turşu ve salça yapmayı, ekmek pişirmeyi deneyimliyorlar. Ayrıca, sadece okulda değil evlerinde de tasarruf yapmaları teşvik ediliyor. ‘Işığı kapat, çünkü bu ülkenin tasarrufu’ diyerek çocuklara bilinç kazandırıyoruz." ifadelerini kullandı.
Okulda gerçekleştirilen çevre dostu projelere değinen Özşahin, şu bilgileri paylaştı:
"Yağmur suyu toplama sistemimiz var ve bu suyu tarım alanlarında kullanıyoruz. Güneş enerjisi panelleriyle okul koridorlarının aydınlatmasını sağlıyoruz. Açık hava sınıfımızda çocuklar doğayla iç içe eğitim alıyor. Ayrıca geri dönüşüm kütüphanemiz ve çocukların atık malzemeleri değerlendirdiği atölyelerimiz bulunuyor."