Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2025 yılı şubat ayında 1 milyar 419 milyon dolarlık ihracatla bir önceki yılın aynı dönemine göre %10’luk bir azalma yaşadı. 2024 yılı şubat ayında EİB’nin ihracat rakamı 1 milyar 572 milyon dolardı. Türkiye genelindeki ihracat ise 20 milyar 800 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. EİB bünyesindeki sanayi sektörleri, ihracata 735 milyon dolar katkı sağlarken, tarım sektörlerinin şubat ayı performansı 580 milyon dolarda kaldı. Bu düşüş, ihracatçıların küresel ekonomik koşullara karşı verdiği mücadelenin zorluklarını bir kez daha gözler önüne serdi.

Geleceğin mühendisleri milli uçakları müzikal ile tanıdı Geleceğin mühendisleri milli uçakları müzikal ile tanıdı

En Yüksek ihracat yapan birlikler

EİB bünyesinde en fazla ihracat yapan birliklerden biri, 170 milyon dolarlık ihracatla zirvede yer alan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği oldu. Bu birliği 113 milyon dolarlık ihracatla Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği takip etti. Ancak, şubat ayında zorlu koşullara rağmen 132 milyon dolarlık ihracatla Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği de zirveye yakın bir performans gösterdi. EİB bünyesindeki diğer birliklerden bazılarında ise azalma yaşandı. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, %10’luk bir düşüşle 101 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Ege Bölgesi ihracatında düşüş

Ege Bölgesi de, şubat ayında önceki yılın aynı dönemine göre %7,5’lik bir düşüş yaşadı. 2024 şubat ayında 2 milyar 609 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Ege Bölgesi, bu yıl 2 milyar 413 milyon dolar ihracat yaptı. İzmir, 1 milyar 318 milyon dolarlık ihracatla bölgenin lideri olurken, Manisa ve Denizli sırasıyla 413,7 milyon dolar ve 340 milyon dolarlık ihracatla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. İzmir'deki serbest bölgeler, şehre 267 milyon dolarlık katkı sağladı.

İhracat hedefleri için destekleyici politikalar öneriliyor

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendirerek, küresel ekonomik koşulların ve yerel dinamiklerin ihracatçıların performansını doğrudan etkilediğini ifade etti. Eskinazi, Türkiye'nin 2025 yılı ihracat hedefi olan 280 milyar dolara ulaşabilmesi için devletin destekleyici politikalar ve teşvik mekanizmaları geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi. "İhracatçıların karşılaştığı zorluklar göz önüne alındığında, hedeflere ulaşmak için hükümetin güçlü bir destek mekanizması oluşturması büyük önem taşıyor," dedi.

Muhabir: Nihal Okumuş