Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, İspanya’nın Palma de Mallorca kentinde düzenlenen 42. Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nden (INC) “Sürdürülebilirlik Ödülü” ile döndü. Birliğin geliştirdiği “Aflatoksinli Kuru İncirlerin Sürdürülebilir Yönetimi Projesi”, gıda güvenliği ve çevresel sürdürülebilirlik alanındaki başarısıyla uluslararası alanda takdir topladı.

INC tarafından “küresel ölçekte model” olarak tanımlanan projeyle Türkiye, ABD, İspanya, Avusturya ve Çin gibi ülkeler arasından sıyrılarak ödüle layık görüldü.

63 bin ton ihracat, 337 milyon dolar döviz

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye’nin kuru incir üretim ve ihracatında açık ara lider olduğunu vurguladı. Işık, dünya kuru incir üretim ve ihracatının yüzde 60’ından fazlasını Türkiye’nin gerçekleştirdiğini belirterek şu bilgileri verdi:

Dolar ve altın ne kadar? İşte 21 Haziran güncel kurlar Dolar ve altın ne kadar? İşte 21 Haziran güncel kurlar

“Zor bir yıl olmasına rağmen 2024-2025 sezonunda 100’ü aşkın ülkeye 63 bin ton kuru incir ihraç ederek ülkemize 337 milyon dolar döviz kazandırdık. Kalite standartlarını yükseltme ve sürdürülebilirlik hedeflerini gerçekleştirme yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Izmirdesondakika (6)-15Enerjiye dönüşen incirler: 1500 ton kontamine ürün toplandı

1999’da başlatılan aflatoksinle mücadele çalışmalarının bir uzantısı olarak geliştirilen projeyle, 2024-2025 sezonunda bin 500 ton kontamine ürün pazara girmeden toplanarak yenilenebilir enerjiye dönüştürülecek. Işık, bu sayede insan sağlığına zararlı olabilecek ürünlerin hem doğaya karışmasının hem de tüketiciye ulaşmasının engellendiğini ifade etti.

Yüzde 2,5’lik imha oranı biyogaz tesisine yönlendirildi

İklim değişikliği nedeniyle aflatoksin ve okratoksin oranlarında artış yaşandığını belirten Mehmet Ali Işık, “2024 ürünü aflatoksinli kuru incir imha oranı yüzde 1,5’e çıkarıldı, yüzde 1 oranında da küflü incir toplandı. Böylece toplamda yüzde 2,5 oranındaki ürün biyogaz tesislerinde enerjiye dönüştürüldü” dedi.

Bazı küf türlerinin cihazlarla tespit edilememesi nedeniyle zaman zaman ihracat partilerinin geri döndüğünü aktaran Işık, Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmayan tek bir kuru incirin yurda girişine izin verilmediğinin altını çizdi.

Türk incirine uluslararası vitrin

Sürdürülebilirlik Ödülü’nü kazanan proje, INC’nin video içeriklerinde, Nutfruit dergisinde ve uluslararası tanıtım materyallerinde yer alarak Türk incirine uluslararası görünürlük kazandıracak. Işık, “Bu ödül, Türk kuru incirinin prestijine ve kalite odaklı başarı hikâyesine küresel çapta katkı sağlayacak” dedi.

INC’nin hedefi: Sürdürülebilir büyüme

Kısa adı INC olan Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Konseyi, 85 ülkeden 900’den fazla üyesiyle sektörün en büyük uluslararası platformu olarak faaliyet gösteriyor. INC, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda kuru ve kabuklu meyve sektöründe sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmeyi amaçlıyor. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, INC’de yönetim kurulu ve komitelerde aktif roller üstleniyor.

Proje hem çevreye hem ekonomiye katkı sağlıyor

2000 yılında başlatılan proje kapsamında, tüketiciye sunulması uygun olmayan aflatoksinli incirler biyogaz tesislerinde enerjiye dönüştürülerek hem çevresel hem de ekonomik katma değer yaratılıyor. Proje, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na doğrudan katkı sağlıyor.

Sektör temsilcileri destek verdi

Palma de Mallorca’daki kongreye, Türkiye Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, TİM Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, INC Türkiye Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay ve Yönetim Kurulu Üyesi Eliya Alharal da katıldı.

Muhabir: Batuhan Yiğit