İZMİR GENEL

Ege Bölgesi’nin gözdesi İzmir’in lezzet yolculuğu

Ege Bölgesinin lezzetli tatları ile taçlanan İzmir mutfağı son dönemlerde içerik üreticilerinin dikkatini çekmeye devam ediyor. Boyozdan midye dolmaya uzanan bu lezzet yolculuğundaki liste sizi acıktırabilir.

Abone Ol

İzmir denildiği zaman akla gelen Ege mutfağı bizi hafif ve lezzetli yiyecekleri ile karşılıyor. Ege denizinin taze balıklarından zeytinyağlı yiyeceklerine kadar süren bu lezzet yolculuğuna sokak lezzetleri olarak eklenen kumru, boyoz ve bomba ise lezzeti ikiye katlıyor. İzmir mutfağının her damak zevkine hitap edeceği lezzetleri olması ise İzmir’in uğrak yerlerinden birisi olmasını kaçınılamaz hale getiriyor.

İzmir’in sokak lezzetleri

Boyoz, midye, kumru, bomba, söğüş, gevrek, kokoreç, lokma, şambali gibi uzanan sokak lezzetleri listesine gelin bir de detaylıca bakalım.

İnce ve kat kat açılan hamuruyla farklı bir lezzete sahip olan boyoz genellikle haşlanmış yumurta eşliğinde yenir ve yanında taze demlenmiş çay ile harika bir kahvaltı seçeneği olarak ön plana çıkar. Gevrek ekmeğin arasında domates, tulum peynir ve biber bulunan kumru, özellikle öğle veya akşam yemeği için mükemmel bir seçenektir. Sakatat sevenlerin gözde lezzeti olan söğüş ise kuzu kelle eti, beyin ve dilin ince ince doğranıp lavaşa sarılması ile hazırlanır. Simit yani İzmir’e ait özgün adıyla bilinen gevrek kahvaltıda ya da çayın yanında en güzel eşlikçilerden biridir. Sıcak limonla servis edilerek tüketilen midye dolma ise deniz mahsulleri tutkunları için kaçınılmaz bir lezzet olarak ön plana çıkıyor. Sokak lezzetlerinin sevilen tatlılarının başında gelen bomba, şambali ve lokma ise değişik tatları ve dokuları ile birlikte İzmir’in gözdeleri olmaya adaylar.

Zeytinyağlı sofraların vazgeçilmezi

Lezzet yolculuğuna devam ederken atlamamamız gereken lezzetlerin başında gelen zeytinyağlılar lezzet seviyesini ikiye katlayan tatlar olarak ön plana çıkıyor. Küçük büyük demeden herkesin tercih ettiği sarma asma yaprağına pirinç, soğan ve baharatlarla hazırlanan iç harcın sarılmasıyla yapılır ve zeytinyağı ile pişirilir. Kabak çiçeği dolması, zeytinyağlı enginar ve deniz börülcesi ise zeytinyağlı lezzetlerin ön plana çıktığı bir diğer tatlar arasında yer alıyor.