DÜNYA

Dönerde yeni dönem; ahtapot döner

Döner, tüm Dünya’da ve Türkiye’de tanınan ve bilinen önemli bir lezzet. Dönerin Bursa’da yaşayan İskender Bey tarafından, yaklaşık 150 yıl önce kuzu çevirme yemeğinin yapım tekniğinden yararlanarak kemiksiz kuzu ve dana etlerinin şişe takılması ve ateş karşısında pişirilmesi ile ortaya çıktığı bildirilmektedir. Yüzyıllardır döner, sevilen bir yiyecek olarak Türk mutfağında yer alıyor. Bu kez ise Almanya'da yeni yapılmaya başlanan ahtapot döner gündeme oturdu.

Abone Ol

Romanya'ya ait olan restoran zinciri Pescobar, Almanya'nın Karlsruhe şehrinde ahtapottan yapılan deniz döneri ile dikkatleri üzerine çekti. Bu yeni lezzet Almanlar ve Almanya'da yaşayan Türkler arasında hem merak uyandırdı hem de tartışma yarattı.

Ekmek arası ahtapot döner ilgi gördü

Gurbetçilerin Almanya’ya yerleşmesiyle birlikte neredeyse Almanların kültürel bir simgesi haline gelen et döner, Baden-Württemberg eyaletine bağlı Karlsruhe’de farklı bir biçimde ortaya çıktı. Bu kez döner tezgahında dönen şey kuzu veya dana eti değil, bir deniz canlısıydı. Romanya merkezli restoran zinciri Pescobar, kent merkezinde “Ahtapot döner” satışına başladı. Sıkıştırılarak döner şişine takılan ahtapot, görenlerin ilgisini çekiyor. Pescobar’ın kurucusu Paul Nicolau, bu yeni ürünü daha taze, daha sağlıklı olarak tanımlıyor. Tıpkı et dönerde olduğu gibi, ahtapot önce marine ediliyor, ardından şişe takılıyor ve pişiriliyor. Daha sonra ince dilimlerle kesilerek ızgarada baharatlanıyor. Ekmek arası olarak salata, turp, salatalık ve sos eklenerek satışa sunuluyor. Görünüşü et öneri andırsa da, sonuç olarak bir deniz ürünü. Karlsruhe’deki açılışın ardından mağaza önünde ahtapot döneri yemek isteyen Türkler ve Almanlar uzun kuyruklar oluşturdu. Fiyatı ise 14 Euro. Her şubede günde 300 ila 400 ahtapot döner satılıyor. Ahtapotlar ise Moritanya, Fas ve Senegal’den ithal ediliyor. Şirketin Londra ve Karlsruhe şubelerinde ahtapotlar dürüm olarak da satılıyor.