Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Selçuk Şubesi, Halifeliğin kaldırılması, Şer'iye ve Evkaf Vekâletinin kaldırılması, Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabul edilmesinin 101. yılı anısına seminer düzenledi. Etkinlik, Selçuk Efes Kent Belleği’nde Prof. Dr. Halil Çivi’nin katılımıyla gerçekleşti. Seminerde, Atatürkçü Düşünce Derneği İzmir şube başkanları, Efes Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Güzel ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de yer aldı. Katılımcılara, Atatürk’ün devrimci yasalarının Türk toplumu için taşıdığı anlam anlatıldı.
Devrim yasaları, Türk ulusunun çağdaşlaşma yolunda bir dönüm noktası
Etkinliğin açılış konuşmasını Atatürkçü Düşünce Derneği Selçuk Şubesi Başkanı Kerim Akgüneş yaptı. Akgüneş, Devrim Yasalarının Türk milletinin bilime, özgürlüğe ve çağdaşlığa uzanan yolunun mihenk taşları olduğunu belirtti. Bu yasaların sadece birer kanun maddesi olmadığını vurgulayan Akgüneş, "Bugün bu kazanımlara sahip çıkmak ve onları daha ileriye taşımak bizim görevimiz" dedi.
Efes Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Güzel de, Atatürkçü Düşünce Derneği'nin Atatürk ilke ve devrimlerinin koruyucularından biri olduğunu belirterek, Derneğin 1989 yılında kurulduğunu ve Selçuk’taki ilk şubelerinden birinin burada olduğunu söyledi. Güzel, Devrim Yasalarının öneminin her geçen gün daha iyi anlaşılmakta olduğunu ifade etti.
Seminerin ana konuşmasını yapan Prof. Dr. Halil Çivi, Atatürkçülüğün çağdaşlaşma projesi olduğunu belirterek şunları söyledi: "Atatürkçülük, özgür aklın ve çağdaş bilimin verilerini kullanarak tüm toplumun siyasi, hukuki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda çağdaşlaşma projesidir." Çivi, 3 Mart 1924’te kabul edilen Devrim Yasalarının her birinin ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
Hilafetin kaldırılması, ulus devletin kuruluşudur
Prof. Dr. Çivi, Hilafetin Kaldırılması'nın toplumun kendi kendini yönetme hakkını kazandığı bir adım olduğunu belirtti. Çivi, "Hilafetin kaldırılması, Ulus Devletin kuruluşudur" dedi. Diğer önemli yasa ise Evkaf ve Şeriye Vekâletinin kaldırılmasıydı. Çivi, bu yasaların milletin iradesini dinin etkisinden kurtardığını vurguladı. Son olarak Tevhid-i Tedrisat Yasası'nın, eğitimde birlik anlamına geldiğini ve akıl ve bilime dayalı çağdaş bir zihniyetin temellerini attığını söyledi.