Doğal afetler sonrasında sadece maddi değil manevi kayıplar da meydana gelir. Bu olaylar psikolojik etkileriyle de derin izler bırakır. Yıkıcı etkileri olan bu anlar sonrasında travma sonrası stres bozukluğu gibi pek çok sorun yaşamak mümkündür. 

Deprem korkusu, kişilerin bu afeti yaşamaktan korkması ve kaygı seviyelerinin artmasıdır. Depreme dair korkuyu arttıran durumlar; sarsıntı, belirsizlik ve maddi manevi kayıplar olarak bilinir. Deprem korkusunu yenmek için bazı psikolojik teknikleri öğrenmek ve uygulamak iyi hissetmeyi sağlayabilir. 

Bingöl ve Gaziantep'te art arda depremler Bingöl ve Gaziantep'te art arda depremler

Deprem korkusu yaşamak nedir?

Doğal afetler sonrasında kişilerin yaşadığı yoğun korku ve yeniden kötü bir şey yaşanabilir hissinin canlılığı deprem korkusunu meydana getirir. Bu korku bireylerin yaşamlarını etkileyecek düzeye geldiğinde sorun oluşturur ve çeşitli önlemler almayı gerektirir. Deprem korkusunu artıran faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Depremler sonrasında yine olacak hissi daha fazla kaygı hissi oluşmasına neden olur.
  • Depremin ne zaman olacağının bilinmezliği, kişilerdeki güvensizlik duygusunu artmasına neden olur.
  • Düzenli olarak felaket haberleri görmek, korkuyu arttırabilir.

Tüm bu etmenler deprem sonrası Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) yaşanmasına neden olur. 

Deprem Korkusu Nedir

Deprem sonrasının psikolojik etkileri

Deprem sonrasında sürekli hale gelen korkuyu en aza indirmek için bazı yöntemler uygulanabilir. Doğal afetler sonucunda psikolojik gelgitleri yönetirken yapılabilecekler şunlardır: 

  • Deprem öncesi ve sonrasında neler yapılabileceğine dair bilinçlenmek, kaygıyı azaltır. Böylece daha güvende hissedilebilir.
  • Deprem korkusu yaşayanların duygularını paylaşmaları, kaygının hafiflemesine yardımcı olur. Sevilen kişiler ya da profesyonellerle konuşmak, korkuyu anlamlandırmada ve aşmada etkilidir.
  • Düzenli olarak yapılan nefes egzersizleri ve meditasyon, kaygıyı kontrol eder. 
  • Deprem sonrası rutini korumak, psikolojik olarak dengeyi sağlamak açısından önemlidir. Günlük aktiviteleri devam ettirmek, kişinin kendini daha güvende hissetmesine yardımcı olur.
  • Deprem korkusu, yaşam kalitesini ciddi anlamda etkiliyorsa uzmanlardan destek almak faydalı olacaktır. 

Deprem korkusunu yenmede EMDR (göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) gibi terapi yöntemlerinden de yararlanılabilir. Bu tedavi yönteminde kişilerin eski rutinlerine dönmesi amaçlanır. Travmaya neden olan anıları alınır yeniden işlenerek kişiye zarar vermemesi amaçlanır. 

Tüm bu yöntemlerle hayata devam edilebilir ve kaygı düzeyi en aza indirilebilir.

Kaynak: Haber Merkezi