Tarihi ve kültürel dokusuyla dikkat çeken Birgi Mahallesi’nde bulunan Demir Baba Çeşmesi, yıllara meydan okuyan yapısıyla dikkat çekiyor. Cumhuriyet mevkiinde, 162 ada 1 parselde yer alan bu tarihi çeşme, 93,49 m² tapu alanına sahip olup, Demirbaba Küme Evler Caddesi üzerinde yer alıyor. Çeşmenin, Aydınoğlu Beyliği’nin kuruluşu sırasında Horasan erenlerinden biri olan Demir Baba adına yaptırıldığı düşünülüyor.

İzmir Sinan Dede Türbesi nerede? Kemalpaşa Sinan Dede Türbesi'ne nasıl gidilir? İzmir Sinan Dede Türbesi nerede? Kemalpaşa Sinan Dede Türbesi'ne nasıl gidilir?

Çeşmenin mimari yapısı

Kitabesi bulunmayan ve yaptıranı hakkında kesin bilgiye ulaşılamayan Demir Baba Çeşmesi, geleneksel Osmanlı ve Selçuklu mimari özelliklerini taşıyor. Moloz taş ve tuğladan inşa edilen çeşme, kemerli bir yapıya sahiptir. Mermerden yapılmış ayna taşına sahip olan çeşmenin yalak kısmı ise oyma taştan oluşuyor. 

Tarih boyunca mahalle sakinlerine hizmet veren Demir Baba Çeşmesi’nin suyu artık akmıyor. Bakımsız haldeki çeşme, çevresel etkiler nedeniyle tahrip olmuş ve orijinal yapısından uzak kaldı. 

Tarihi çeşmeye nasıl gidilir?

  • Otobüs ile ulaşım: İzmir Otogarı'ndan Ödemiş'e düzenli otobüs seferleri bulunuyor. Otobüsle Ödemiş otogarına ulaştıktan sonra, Birgi Köyü'ne minibüslerle devam edebilirsiniz. Minibüsler, Ödemiş merkezinden Birgi'ye sık seferler düzenleniyor.
  • Tren ile ulaşım: İzmir'den Ödemiş'e İZBAN hattı ile Torbalı'ya, oradan Ödemiş trenine geçiş yaparak gidebilirsiniz. Ödemiş tren istasyonundan Birgi Köyü'ne minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • Özel araç ile ulaşım: İzmir'den Birgi Köyü'ne özel araçla gitmek için, İzmir-Aydın Otoyolu üzerinden ilerleyerek Torbalı çıkışından Ödemiş yönüne gidin. Ödemiş'e vardıktan sonra, Birgi Köyü için yön tabelalarını takip ederek ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kaynak: Haber Merkezi