Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, bu fabrikaların daha sıkı denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, nehrin oksijen seviyesinin düşmesi nedeniyle yavru balıkların suyun yüzeyine çıkmaya başladığını, önceki gün ise binlerce küçük balığın telef olduğunu ifade etti.
Çevre felaketi yaşanabilir
Son yıllarda, Söke ve Aydın Organize Sanayi Bölgeleri'ne büyük fabrikaların açıldığını, Denizli'deki tekstil fabrikalarının sayısının arttığını ve Uşak bölgesinden gelen kirlilik yükünün nehre eklenmesiyle Büyük Menderes Nehri'nde ciddi bir kirlenme yaşandığını söyleyen Sürücü, bu fabrikaların çoğunun atıklarını arıtmadan nehre bıraktığını kaydetti. Nehre kimyasallar ve ağır metaller karışırken, ayrıca katı atıkların da birikmeye devam ettiğini belirtti. Sürücü, bu katı atıkların, Devlet Su İşleri tarafından İsveç'ten getirilen yüzer bariyerlerle engellenmeye çalışıldığını ancak şu anda bariyerlerin kıyıda olduğunu, nehrin üzerine gerilerek gelen çöpleri tutması gerektiğini söyledi. Eğer bu önlem alınmazsa çöplerin, Söke'nin Sarıkemer bölgesindeki tarihi Taşköprü'nün kemerlerini tıkayarak adacıklar oluşturduğunu ve burada büyük bir çevre felaketi yaşandığını ekledi.
Tarımsal ürünlere etki edebilir
Sürücü, bu kirliliğin yalnızca ekosistemi değil, aynı zamanda biyolojik çeşitliliği ve insan sağlığını da olumsuz etkilediğini belirtti. Büyük Menderes Nehri'nin suladığı tarım alanlarında kullanılan suyun, sebzeler, meyveler ve diğer tarımsal ürünler üzerinden insan sağlığına da zarar verdiğini söyledi. Aydın'da yoğunlaşan kirliliğin de nehrin daha fazla kirlenmesine neden olduğunu vurgulayan Sürücü, yaz aylarında su seviyesinin daha da düşeceğini ve bunun balık ölümlerine yol açacağını söyledi. Tarım yapanların da bu kirliliği hissedeceğini belirtti.
Su sıkıntısı yaşanabilir
Büyük Menderes Nehri'nin gelecekte ciddi su sıkıntısı yaşayabileceğine dikkat çeken Sürücü, kışın yağışın az olmasından dolayı barajlardaki su seviyesinin düşük olduğunu ve bu yaz su seviyesinin daha da düşebileceğini söyledi. Nehrin içinde yürünebilir hale gelmesinin mümkün olduğunu öngören Sürücü, suyun tasarruflu kullanılmasının yanı sıra, fabrikaların arıtma tesislerini çalıştırarak kirli atıkları nehre bırakmamaları gerektiğini ifade etti. Temiz suyun ekosistemin sağlıklı olabilmesi için kritik önemde olduğunu vurguladı.