Bir papanın ölümünden sonra veya Papa Benedict XVI gibi nadir oluşan istifa durumlarında Vatikan, Kardinaller Heyeti'nin bir araya gelerek Kilise'nin bir sonraki başkanını seçtiği bir papalık toplantısı düzenler. 22 Ocak 2025 itibariyle konsey, 252 kardinalin ancak 138'inin oy atabileceğini açıklamıştır. Çünkü Sistine Şapeli'ndeki gizli oylamaya yalnızca 80 yaşın altındaki kardinaller katılabilir. ABD Katolik Piskoposları Konferansı'nın internet sitesine göre, adaylardan biri, oyların üçte ikisini alana kadar her gün 4 tur oylama yapılır ve bu süreç genellikle 15 ila 20 gün sürer.
İtalyan Pietro Parolin
2013 yılından bu yana Vatikan'ın dışişleri bakanı olan 70 yaşındaki Pietro Parolin, konseyin en üst düzey kardinali konumunda. Parolin, "sol" veya "sağ" siyasi eğilimlere bağlı kalmaktan ziyade, uzun zamandır ılımlı bir figür olarak görülüyordu. Parolin son olarak İtalyan L'Eco di Bergamo gazetesine verdiği röportajda bir dizi jeopolitik konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunmıştu. Yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti; "
"Barışa herkes katkıda bulunabilir ancak çözümler hiçbir zaman tüm halkların haklarını çiğneme riski taşıyan tek taraflı dayatmalarla aranmamalıdır, aksi takdirde adil ve kalıcı bir barış asla olamaz."
Macar Péter Erdö
Péter Erdö ise Avrupa Piskoposlar Konferansları Konseyi'nin eski başkanı. 72 yaşında bir Macar. Kilise içinde daha muhafazakar bir ses olarak biliniyor. Boşanmış veya yeniden evlenmiş Katoliklerin Kutsal Komünyon'a alınmasına karşı çıkıyor. Mültecileri ülkelerine kabul etme eylemini insan ticaretiyle karşılaştıran Erdö, 2003 yılında Papa II. Jean Paul tarafından kardinalliğe yükseltilmişti.
Filipinli Luis Antonio Tagle
Kardinal olan yedinci Filipinli olarak Tagle, eper papa olursa ilk Asyalı papa olacak. 67 yaşındaki Tagle, Papa Benedict XVI tarafından kardinal yapıldıktan sonra, şu anda evanjelizasyon dicastery'sinin yani evanjelizasyonu teşvik etme bölümünün yöneticisi olarak görev yapıyor. Kilisenin eşcinsellere, evlenmemiş annelere ve boşanmış veya yeniden evlenmiş Katoliklere yönelik tutumunu ve dilini eleştirdikten sonra, Papa Francis'e benzer şekilde, genellikle daha sol eğilimli politikalar sergiledi. 2015 yılında ise şunları söylemişti: "Geçmişte eşcinsellere, boşanmış ve ayrılmış insanlara, evli olmayan annelere vb. atıfta bulunmak için kullanılan sert sözler, geçmişte kaldı. Bu gruplara ait birçok kişi damgalandı ve bu, daha geniş toplumdan izole olmalarına yol açtı."
İtalyan Matteo Zuppi
Papa Francis'in gözdesi olarak kabul edilen Kardinal Zuppi, Mayıs 2022 yılından bu yana İtalya Piskoposluk Konferansı'nın başkanlığını yürütüyor. 69 yaşındaki Zuppi, 2019 yılında Papa Francis tarafından kardinal yapıldı ve o zamandan beri bir dizi dünya seyahatine gönderildi. Ukrayna'ya barış için gitti ve Zelensky ile görüştü, ancak Vladimir Putin ile görüşmedi ve o zamanki başkan Joe Biden ile görüşmek üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Zuppi, kardinal olmadan önce LGBT topluluğuna ilişkin diğer kardinallere göre daha olumlu görüşler paylaşmıştı. Bu dünya seyahatleri ise Zuppi'nin, Francis sonrası muhtemele Papa olacağı olarak yorumlanmıştı.
Amerikalı Kardinal Raymond Leo Burke
Eleştirmenler tarafından açık sözlü bir gelenekçi olarak görülen Wisconsin doğumlu Kardinal Burke, 2010 yılında Papa 16. Benedict tarafından kardinalliğe atandı. Papa Francis'in daha liberal felsefeleriyle, özellikle boşanmış ve yeniden evlenmiş çiftlerin Eucharist ayinine alınmasına izin verme konusundaki istekliliğiyle ilgili olarak kamuoyunda yer almıştı. Ayrıca kilisenin doğum kontrolü, medeni evlilikler ve eşcinsel insanlar hakkındaki yeni dilini "sakıncalı" olarak nitelendirdi. Burke aynı zamanda ciddi bir Trump destekçisi olarak biliniyor ve son Amerikan seçimlerde Trump'ı övücü mesajlarıyla öne çıkmıştı.