Bugün İzmir'in Altındağ semti olarak bilinen Kokluca, Osmanlı döneminde Rumların yoğunlukta yaşadığı bir köydü. Köyün eski merkezinde, bugün “Eskiköy” olarak anılan bölgede, geçmişin izlerini taşıyan mütevazı bir yapı gizlenmiş gibi duruyor: Tarihi Çeşmeli Köy Camii.

Dokuz çeşmenin hikayesi

Caminin bahçesinde, dikkatli bakıldığında birbiriyle bütünleşmiş ama aslında iki ayrı dönemden kalma iki çeşme göze çarpıyor. Toplamda 9 su nişi bulunan bu yapıya halk arasında basitçe Dokuz Çeşme deniliyor.

Karşıyaka'da, kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri anıldı Karşıyaka'da, kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri anıldı

1 Numaralı Çeşme (18. yüzyıl)

Bugün özgün yapısını büyük oranda kaybetmiş olan bu üç yüzlü çeşmede:

  • Doğu cephesinde 2,
  • Kuzeyde 1,
  • Batıda ise 1 adet niş yer alıyor.

Doğu cephesindeki nişlerden biri ocak olarak kullanılmış. Üzerindeki baca hâlâ sağlam. Bu da buranın geçmişte çamaşırhane işlevi gördüğünü düşündürüyor. Batı cephesinde yer alması beklenen bir niş ise, muhtemelen sonradan yapılan ikinci çeşmenin duvarı altında kaldığı tahmine diliyor. Çeşmenin üzeri sonradan kapatıldığı için su deposuna ulaşılamıyor.

2 Numaralı Çeşme (19. yüzyıl)

Birinci çeşmeye yaslanarak inşa edilen bu yapı, diğerine göre daha iyi korunmuş.

  • Batı yüzünde 2,
  • Pahlı yüzeyde 1,
  • Güney yüzeyde ise 3 adet kemerli su nişi bulunuyor.

Depo kısmı tonoz örtülü ve toprak dolgulu beşik çatı ile kaplanmış. En dikkat çekici özelliği ise ayna taşındaki süslemeler.

Kokluca’dan Yunanistan’a uzanan hikâye

1923 mübadelesi sonrası Kokluca’dan ayrılan Rumlar, gittikleri yerde yeni bir Kokluca köyü kurarak burada anılarını yaşatmaya devam etti. İzmir’de bıraktıkları bu çeşmenin bir benzerini Dokuz Çeşme adıyla inşa ederek kültürel hafızalarını diri tuttuğu görülüyor.

 Tarihi çeşmeye nasıl gidilir?

Dokuz Çeşmeli Köy Camii, İzmir'in Bornova ilçesine bağlı Altındağ Mahallesi’nde, Eskiköy diye anılan bölgede yer alıyor. Çeşmeler, caminin bahçesinde, yeşillikler arasında konumlandığı görülüyor.

Toplu taşıma ile ulaşım:

İzmir merkezden ESHOT 253, 253G, 257 gibi otobüslerle Altındağ’a ulaşabilirsiniz.

Otobüsten indikten sonra kısa bir yürüyüşle Eskiköy Camii’ne ulaşmak mümkün.

Özel araçla ulaşım:

İzmir şehir merkezinden Altındağ’a 15 dakikalık bir sürüşle ulaşabilirsiniz.

Altındağ Caddesi üzerinden İnönü Mahallesi yönüne ilerleyerek Eskiköy Camii tabelalarını takip edebilirsiniz.

Muhabir: Tuğçe Cengiz