İzmir'in hızla büyüyen ilçesi Bergama'nın trafik sorununa en kolay, çevreci ve ekonomik çözüm raylı sistemler olarak görülüyor. İZBAN hattının Bergama güzergahından geçmesi hem trafiği rahatlatırken bölge ekonomisine de katkı sağlayacağı düşünülüyor.
''52 km daha uzayacak ve 8 adet istasyon ile hizmet verecek''
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin resmi internet sitesi üzerinden yaptığı 29 Mart 2024 tarihli paylaşımda Bergama İZBAN hattına ilişkin olarak ''İzmir Banliyö Sistemi ile entegre çalışan İZBAN hattı kuzeyde Aliağa’dan Bergama’ya kadar 52 km daha uzayacak ve 8 adet istasyon ile hizmet verecek. Protokol gereği TCDD tarafından yapılacak demir yolu hattı alt yapı işlerinin belli bir safhaya gelmesinden sonra yapım ihalesi çalışmalarına başlanılacaktır. Hattın Bergama’ya uzatılması ve işletmeye alınması ile banliyö sistemi güzergâh uzunluğu toplam 188 km. ye ulaşacak.'' ifadelerine yer verildi.
İhaleyi kazanan firma projeden çekildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan 2022 Yılı Yatırım Programı’nda Bergama İZBAN projesine yer verilmedi. İlk olarak 2018’de yapım ihalesi gerçekleştirilen projede, ihaleyi kazanan firma daha sonra projeden çekildi. O tarihten bu yana ilerleme sağlanamadı. İZBAN’ın Aliağa’dan Bergama’ya uzatılmasını sağlayacak 52 kilometrelik hat için İzmir Büyükşehir Belediyesi, 8 istasyon, 11 karayolu üst geçidi ve 23 menfez tipi karayolu alt geçidinin projelerini hazırlamıştı. Ancak TCDD’nin hat üzerindeki kamulaştırma çalışmalarını tamamlamaması nedeniyle süreç tıkandı. CHP Bergama Belediyesi Meclis Üyesi Ali Bor 28 0cak 2022 tarihinde yaptığı açıklamada hattın her seçim döneminde gündeme getirildiğini ancak hiçbir somut adım atılmadığını belirtti. Bor, “Bergama’ya ve hatta Kınık’a kadar uzatılması öngörülen İZBAN hattında, yıllar geçmesine rağmen en ufak bir ilerleme sağlanmadı. Büyükşehir Belediyesi, kendi sorumluluğundaki durakların projelerini hazırlamış olmasına rağmen 2021 yılında devlet bütçesinden sadece 1000 TL gibi sembolik bir ödenek ayrıldı” dedi. İZBAN için bütçe ayrılmamasının hayal kırıklığı yarattığını vurgulayan Bor, “Mart 2019’daki yerel seçimlerde AKP yönetimine geçen Bergama Belediyesi, merkezi hükümet yatırımlarının ilçeye geleceğini vaat etmesine rağmen, geçen 3 yılda bir tane bile yatırım gerçekleştirmedi. Toplu taşıma gibi siyaset üstü bir konunun yalnızca seçim dönemlerinde hatırlanması kabul edilemez. Bergama, Dikili ve Kınık halkının bu projeden mahrum bırakılması yönetememe krizinin bir sonucudur” ifadelerini kullandı.
Sındır: Bergama İZBAN hattından neden vazgeçtiniz?
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır 28 Ocak 2022'de yaptığı açıklamalarda belediyenin kendi üstüne düşen sorumlulukları yerine getirdiği belirterek TCDD'ye yönelik eleştirilerde bulundu. Sındır, “2010 yılından bu yana yatırım programlarına dahil edilen ve 2021 yılı değerine göre 1,54 milyar lira proje tutarına sahip olan Aliağa-Çandarlı-Bergama Yeni Demiryolu ve Çandarlı Demiryolu Bağlantısı Projesi’nin 2021 yılı Yatırım Programı’nda sadece bin lira iz ödenek ayrılarak fiilen durdurulduğunu, 2022 yılı Yatırım Programı’ndan ise tamamen çıkarıldığını biliyor musunuz?” dedi. Bölge halkının uzun süredir beklediği projenin askıya alınmasının kabul edilemez olduğunu belirten Sındır, “Aliağa-Menderes İZBAN hattının Bergama’ya kadar uzatılması, Bakırçay Havzası için kritik bir toplu taşıma yatırımıdır. Bu projenin rafa kaldırılmasının gerekçesi nedir? İktidarın İzmir’e hizmet anlayışı bu mudur?” ifadelerini kullandı.
''Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Bergama'ya kadar iletilmesi ve ilgili taleplerinizi biliyoruz. Onları da planladık."
27 Ocak 2024 tarihinde düzenlenen Bayraklı ilçesindeki İzmir Şehir Hastanesi ve Bağlantı Yolları Açılış Töreni'nde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, konuşmasında Bergama metrosuna ilişkin olarak "İzmir'de AK Parti iktidarları zamanında tam 215 milyar liralık ulaşım yatırımı yaptık. İzmir'in ihtiyaçlarını biliyoruz. Çevre yolu ihtiyacı var. Onu biliyoruz. Yine şehir içerisindeki ulaşım ihtiyaçlarını biz biliyoruz. İZBAN'ın Bergama'ya kadar iletilmesi ve ilgili taleplerinizi biliyoruz. Onları da planladık." ifadelerini kullandı.
Konuyla ilişkin tartışmalar sürerken İZBAN hattının ne zaman kullanıma açılacağı sorusu hala belirsizliğini koruyor.