Türkiye, 115 bin tonluk üretimiyle Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci bal üreticisi konumunda bulunurken, son dönemde sahte bal üretimiyle ilgili endişeler artıyor. Özellikle Ankara'nın sahte bal üretiminde merkez hâline gelmesi dikkat çekerken, sektör temsilcileri denetimlerin sıkılaştırılmasını ve caydırıcı cezalar getirilmesini talep ediyor.

Bal üreticileri, nişasta bazlı şekerler ve çeşitli kimyasal katkılarla üretilen sahte balın Türkiye’nin dünya pazarlarındaki itibarına zarar verdiğini belirtiyor. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, sahte balın büyük bir sorun hâline geldiğini vurgulayarak, “Türkiye’nin sahte bal cenneti olarak anılmasını istemiyoruz. Ancak ciddi bir sahte bal üretimi var ve bu durum sektörümüzü olumsuz etkiliyor” dedi.

Ankara sahte balın merkezi 

Eylül ayında Ankara’da gerçekleştirilen bir operasyonda sahte bal üretiminde kullanılan 8 bin 150 ton glikoz, früktoz ve şeker ile çeşitli markalara ait 100 bin sahte bal etiketi ele geçirildi. Yetkililer, bu ürünlerin piyasa değerinin 960 milyon TL olduğunu açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit ve tağşiş listesinde ise 32 farklı bal markasının yer aldığı ve bunların büyük çoğunluğunun Ankara merkezli olduğu ortaya çıktı.

İklim değişikliği etkileri 2024'te zirveye ulaştı İklim değişikliği etkileri 2024'te zirveye ulaştı

Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yapılan denetimlerde de sahte bal üreten firmalar ifşa edilirken, zincir marketlerde bu ürünlerin satışına devam edildiği belirtildi. Son olarak Aralık ayında açıklanan listede 11 bal markasının daha taklit ve tağşiş ürün ürettiği duyuruldu.

Üreticiler denetimlerin artırılmasını istiyor

Sektör temsilcileri, sahte bal üretiminin önüne geçmek için daha sıkı kontrollerin yapılması gerektiğini vurguluyor. TAB Başkanı Şahin, “Bizim üreticilerimiz bize tepki gösteriyor, ‘Neden bunları önlemiyorsunuz?’ diye. Ancak bizim denetim yetkimiz yok. Bu konuda yetki tamamen Tarım ve Orman Bakanlığı’nda” dedi.

Önümüzdeki yıl Türkiye’de uluslararası bir toplantı düzenleyerek sahte balla mücadeleyi küresel çapta gündeme getireceklerini belirten Şahin, yetkililerden sahte bal üreticilerine karşı daha sert yaptırımlar uygulanmasını talep etti.

Kaynak: Haber Merkezi