Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Bilal Macit, Kağıthane’de düzenlenen 139. Bab-ı Ali Toplantısı’nda eğitimde Türkiye’nin kaydettiği ilerlemeleri değerlendirdi. Derslik başına düşen öğrenci sayısının son yıllarda önemli ölçüde azaldığını belirten Macit, uluslararası başarı göstergelerine göre Türkiye’nin eğitim alanında iyi bir noktada olduğunu söyledi.
"Eğitimde Uluslararası Başarı"
Eğitimde genellikle olumsuzluk algısı üzerinden değerlendirmeler yapıldığını dile getiren Macit, Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması’na (TIMSS) göre Türkiye’nin küresel ölçekte önemli başarılar elde ettiğini belirtti. TIMSS sonuçlarını paylaşan Macit, şu bilgileri verdi:
"Türkiye, 4. sınıf fen bilimlerinde dünyada dördüncü, OECD ülkeleri arasında ise Güney Kore’nin ardından ikinci sırada yer aldı. Matematikte 4. sınıflarda dünyada sekizinci, OECD ülkeleri arasında dördüncüyüz. 8. sınıf fen bilimlerinde dünya genelinde yedinci, OECD ülkeleri arasında beşinci sıradayız. Matematikte ise dünyada 13’üncü, OECD ülkeleri arasında onuncuyuz. ABD, İngiltere, Finlandiya gibi ülkeler bizim gerimizde yer alıyor."
"Teknoloji ve Ar-Ge yatırımları artıyor"
Eğitimdeki gelişmelerin yanı sıra Türkiye’nin teknoloji alanında da büyük bir ilerleme kaydettiğini ifade eden Macit, teknopark ve Ar-Ge yatırımlarının önemli ölçüde arttığını vurguladı. Macit, "2002’de Türkiye’de sadece 3 teknopark varken, bugün 100’den fazla teknopark bulunuyor. 10 binden fazla girişimci, 1600’den fazla Ar-Ge tasarım merkezi faaliyet gösteriyor. 2002'de yıllık patent başvuru sayısı 400’dü, bugün 9 bine ulaştı. Bilimsel yayın sayısı da 15 binden 50 bine çıktı." dedi.
"Derslik başına düşen öğrenci sayısı 12'lere kadar düştü"
Türkiye’de öğrenci sayısının 18 milyona yaklaştığını belirten Macit, 75 bin eğitim kurumu ve 800 bine yaklaşan derslik bulunduğunu kaydetti. Son yıllarda eğitimde fiziki altyapının güçlendiğini ve derslik başına düşen öğrenci sayısının önemli ölçüde azaldığını belirten Macit, şunları söyledi:
"Eskiden derslik başına 60-70 öğrenci düşerken, bugün bu sayı 23’lere, 16’lara, hatta 12’lere kadar geriledi. Kalabalık sınıflarda bırakın yapay zeka ve teknoloji entegrasyonunu, 'Hangi öğrenci ne anladı?' sorusuna bile cevap veremezsiniz. Bugün ise eğitimde kaliteyi artırmaya yönelik adımlar atılıyor."
Eğitim sisteminde müfredat sadeleştirmesi yaptıklarını aktaran Macit, dünyadaki değişime paralel olarak bilgiye sahip olmaktan çok bilgiyi kullanabilmenin daha önemli hale geldiğini vurguladı. Macit, "Artık lise ve üniversiteden mezun olan bir öğrencinin ne kadar bilgiyi ezberlediğine değil, öğrendiği bilgilerle nasıl çıktı üretebildiğine bakılıyor. Öğrenmeyi öğrenmiş mi, problem çözebiliyor mu, bu değerlendiriliyor." ifadelerini kullandı.
Eğitimde fiziksel ve akademik başarı göstergelerinin her geçen gün iyileştiğini belirten Macit, Türkiye’nin uluslararası alanda eğitimde daha da üst sıralara yükselmesi için çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.