Ayvalık Alan Başkanlığı, zeytin hasadının ardından yük hayvanlarıyla fabrikalara taşınan mahsulün geçtiği güzergâhları belirlemek amacıyla saha çalışması gerçekleştirdi. Çalışma kapsamında, kültürel peyzaj alanları olan zeytinliklerle endüstriyel peyzaj alanları arasındaki fiziksel bağlantıların tespit edilmesi ve bu verilerin analiz edilmesi hedefleniyor.
“Ayvalık’ın endüstriyel mirasında zeytin başrolde”
Ayvalık Alan Başkanı Dr. Berrin Akın, bölgedeki zeytin üretiminin kentin sanayi kimliğinin temelini oluşturduğunu belirtti. Dr. Akın, “Günümüzde endüstri mirası olarak adlandırdığımız, döneminin önemli bir endüstri kenti olan Ayvalık’ın bu kapasitesinin oluşmasında en büyük etken, bölgede yetişen verimli zeytin ağaçlarıdır. Doğusunda yer alan zeytinliklerden toplanan mahsul, kent merkezindeki fabrika ve atölyelere taşınarak önce zeytinyağı, ardından sabun gibi yan ürünlere dönüşüyordu. Bu yolların tespit edilmesi, Ayvalık’ın geçmişine ışık tutan önemli bir araştırma konusudur” dedi.
Yerel destekle yürütülen araştırma
Saha çalışmasında Ayvalık Yönetim Planı Danışma Kurulu üyesi Doç. Dr. Hasan Sercan Sağlam, Ayvalık Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı personeli Levent Karakoç ve yerel tarih araştırmacısı Taylan Köken de yer aldı. Yerel ve akademik destekle sürdürülen araştırmada, geçmişten günümüze ulaşan zeytin yollarının izleri sürüldü.