Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, ABD Başkanı Donald Trump ile yaşadığı gergin görüşmeden iki gün sonra Londra’da düzenlenen zirvede Avrupalı liderler, Kanada ve Türkiye tarafından destekle karşılandı.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, kıtada istikrarı sağlamak için Avrupa’nın daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söylerken, ABD’nin sürece dahil olmasının şart olduğunu vurguladı.
Avrupa, Ukrayna’ya desteğini sürdürüyor
Londra’nın merkezinde bulunan Lancaster House’da düzenlenen ve “Geleceğimizi Güvence Altına Almak” başlığını taşıyan zirveye Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Polonya, Norveç, Hollanda, Danimarka, İsveç, Finlandiya, Romanya ve Çek Cumhuriyeti liderleri katıldı. Türkiye’yi ise Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil etti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de toplantıda hazır bulundu.
Zirvenin ardından açıklama yapan Starmer, Avrupa’nın Ukrayna’ya olan askeri ve ekonomik desteğini sürdüreceğini belirtti. İngiltere’nin gerektiğinde “toprağa asker, havaya uçak koymaya” hazır olduğunu yineleyen Starmer, ABD’nin güçlü desteği olmadan barışın sağlanamayacağını ifade etti.
Trump-Zelenskiy görüşmesinin yankıları
Bu zirve, ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı JD Vance’in Zelenskiy’ye yönelik sert eleştirilerde bulunduğu Oval Ofis görüşmesinin hemen ardından gerçekleşti. Washington’da yaşanan gerginlik nedeniyle, Ukrayna’nın ABD ile planladığı madencilik anlaşması da imzalanmadı.
ABD’nin Ukrayna politikasında belirsizliğin arttığını belirten Avrupalı liderler, bu süreçte Avrupa’nın savunmasını güçlendirmesi gerektiğini vurguladı. AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Ukrayna’nın Rusya gibi potansiyel işgalcilere karşı dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Von der Leyen ayrıca, 6 Mart’ta Brüksel’de yapılacak acil AB zirvesinde Avrupa’nın yeni savunma harcamalarını içeren kapsamlı bir plan sunacağını duyurdu.
Avrupa, ABD ile iş birliğini güçlendirmek istiyor
Zirve öncesinde İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile bir araya geldi. Meloni, Avrupa ve ABD arasında köprüler kurmanın kritik olduğunu belirterek, “Batı’nın bölünmesi riskinden kaçınmalıyız” dedi. ABD ve Avrupa liderlerinin ortak bir toplantı yapmasını öneren Meloni, güvenlik, enerji ve düzensiz göç konularında daha kapsamlı bir iş birliği çağrısında bulundu.
Starmer ayrıca Baltık ülkelerinin liderleriyle de video konferans aracılığıyla görüştü. Letonya Başbakanı Evika Siliņa, ABD’nin NATO’nun kolektif savunma taahhüdünü sürdürmesi gerektiğini vurgularken, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nausėda, ABD ve Ukrayna’yı Avrupalılarla müzakere masasına dönmeye çağırdı.
Avrupa, Ukrayna için güçlü bir güvenlik garantisi oluşturmanın yanı sıra bir Avrupa barış gücü fikrini de masaya yatırırken, ABD’nin bu sürece nasıl bir katkı sağlayacağı önümüzdeki haftalarda netlik kazanacak.