Adana’daki Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri, yapay zekayı kullanarak ilginç bir projeye imza attı. Öğrenciler, sensörlerle donatılmış bir araba üzerine yerleştirilen Japon balığının hareketlerine göre aracı yönlendirdi. Bu yaratıcı proje, yapay zekanın ve teknolojinin canlılarla iletişimde nasıl kullanılabileceğini gözler önüne seriyor.
Balık nasıl araba sürüyor?
Öğrenciler, 4.5 aylık bir süre zarfında araba süren balık projesini geliştirdiler. Proje, oyuncak bir arabaya entegre edilen sensörler aracılığıyla gerçekleşiyor. Japon balığının bulunduğu fanus üzerindeki sensörler, balığın hareketlerini takip ediyor. Balık hangi yöne giderse, sensörler devreye giriyor ve aracı o yöne doğru yönlendiriyor. Böylece balık, aracın hareket etmesini sağlıyor.
Yapay zeka ile neler yapılabileceğini gösterdik
Proje hakkında açıklama yapan Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi Musa Malkoç, yapay zekanın hayatın her alanına entegre olduğunu belirtti. Malkoç, “Biz bu projeyi, yapay zeka algoritmalarını kullanarak hayatımızın her noktasında sınırların olmadığını göstermek istedik. Bu projede balığa arabayı sürdürmekten çok, yapay zeka ile neler yapabileceğimizi ortaya koymak istedik. Bu teknolojiyle, balık araba sürebiliyorsa, insanlar çok daha fazlasını yapabilir” dedi.
Geleceğin projelerine temel taşı
Öğrenciler, bu projeyle sadece teknolojinin sınırlarını zorlamakla kalmadılar, aynı zamanda gelecekteki projeleri için de sağlam bir temel attılar. Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi Volkan Kıvanç, “Bu projemizin amaçlarından bir tanesi, ileride yapabileceğimiz projelerin temel taşını oluşturmaktı. Sensörler balığı tanıyor, balık hangi yöne giderse motorlar o yöne doğru çalışarak aracı hareket ettiriyor” dedi. Kıvanç, ayrıca bu projeyle yarışmalara katılmayı planladıklarını da belirtti.