Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kornea nakli başarıyla gerçekleştirildi. Sol gözünde 50 yıldır görme kaybı yaşayan 72 yaşındaki F.A., ameliyat sonrası yeniden görmeye başladı.

Nakil süreci nasıl gelişti?

Hastaneden alınan bilgilere göre, hasta sol gözündeki görme kaybı şikayetiyle başvurdu. Yapılan muayenede, kornea tabakasının saydamlığını tamamen kaybettiği belirlendi. 50 yıl önce boya badana yaparken gözüne kireç kaçan F.A., bu nedenle görme yetisini kaybetmişti. Hasta, ulusal kornea nakli bekleme listesine alındı. Uygun verici korneanın bulunmasının ardından, Doç. Dr. Tayfun Şahin, Doç. Dr. Selim Cevher ve Uzman Dr. Caner Öztürk tarafından başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Ameliyat sonrası hastanın görme fonksiyonunda belirgin bir iyileşme gözlemlendi.

Başhekim: Daha büyük operasyonlara imza atacağız

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Erdal Komut, hastayı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. Komut, "Bu önemli sürecin ilerleyen dönemde organ nakli merkezi ile daha büyük operasyonları getireceğine inanıyoruz" dedi.

Erdoğan: 15 Temmuz gibi nice badirelerin üstesinden sizlerle birlikte geldik Erdoğan: 15 Temmuz gibi nice badirelerin üstesinden sizlerle birlikte geldik

Kornea nakli hakkında

Hastane yetkilileri, kornea naklinin diğer organ nakillerine kıyasla daha başarılı bir işlem olduğunu belirtti. Damarsız bir yapıya sahip olduğu için doku ve kan grubu uyumu gerektirmeyen kornea naklinin, hastaların büyük çoğunluğunda görme artışı sağladığı ifade edildi.Ancak bazı durumlarda bağışıklık sisteminin nakledilen korneayı reddedebileceği, bu yüzden düzenli doktor kontrollerinin büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Kaynak: Haber Merkezi