Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Bitkisel Üretim 2’nci Tahmini verilerini açıkladı. Rapora göre, geçen yıla kıyasla bitkisel üretim miktarlarında genel bir düşüş bekleniyor. Özellikle meyve, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 30’un üzerinde azalma öngörülürken, tarla ürünlerinde de dikkat çekici bir gerileme yaşanacağı tahmin ediliyor.

Tahıllarda yüzde 12’nin üzerinde azalma öngörülüyor

TÜİK verilerine göre, tahıl ürünleri üretiminin 2025’te bir önceki yıla göre yüzde 12,4 azalarak 34,2 milyon tona gerilemesi bekleniyor. Buğday üretiminin yüzde 13,9 azalarak 17,9 milyon tona, arpa üretiminin ise yüzde 25,9 azalarak 6 milyon tona düşeceği öngörülüyor. Ayrıca çavdar üretiminde yüzde 20,9, yulaf üretiminde yüzde 22,3 azalma beklenirken; mısır üretiminde yüzde 4,9 artışla 8,5 milyon tona ulaşılacağı tahmin ediliyor.

Kuru baklagillerde ise nohut 406 bin ton, kuru fasulye 247 bin ton ve kırmızı mercimek 230 bin ton seviyesinde üretim öngörülüyor. Yumru bitkilerden patates üretiminin yüzde 13 azalarak 6 milyon tona düşmesi bekleniyor. Yağlı tohumlarda ise soya üretiminin yüzde 17,4, ayçiçeği üretiminin yüzde 17,6 oranında azalacağı tahmin edildi.

Sebze üretimi yüzde 0,8 azalacak

Sebze ürünleri toplam üretiminin 2025 yılında yaklaşık 33,3 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.
Bu grupta bazı ürünlerde artış, bazılarında ise azalış bekleniyor.
Karpuzda yüzde 8,3, kuru soğanda yüzde 2,6, kavunda yüzde 17,5 artış öngörülürken; domateste yüzde 7,6, salçalık kapya biberde yüzde 6,3, taze fasulyede yüzde 8,3 üretim düşüşü bekleniyor.

6 Aralık sabahı döviz piyasalarında son durum
6 Aralık sabahı döviz piyasalarında son durum
İçeriği Görüntüle

Meyve üretiminde büyük gerileme: yüzde 30,4 düşüş

TÜİK’in tahminine göre, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde üretim miktarı 2025’te yüzde 30,4 azalarak 19,8 milyon tona inecek.

Meyve grubunda ciddi kayıplar bekleniyor: Elmada yüzde 48,3, şeftalide yüzde 46,1, nektarinde yüzde 44,1, kirazda yüzde 70,6, üzümde yüzde 24,5 üretim azalışı öngörülüyor.

Turunçgillerde mandalina üretiminde yüzde 7,1 artış, buna karşın portakalda yüzde 15, limonda yüzde 34,8 düşüş bekleniyor. Sert kabuklu meyvelerde fındıkta yüzde 38,5, cevizde yüzde 38,1 ve Antep fıstığında yüzde 61,1 azalma tahmin edildi. Zeytin üretiminde yüzde 34,7, muzda ise yüzde 1,6 düşüş öngörülüyor.

TÜİK’in ikinci tahminine göre, 2025 yılı bitkisel üretimi genel olarak gerileme eğiliminde. Kuraklık, iklim değişikliği ve maliyet baskılarının etkili olduğu belirtilen bu tablo, tarımda verimlilik ve sürdürülebilirlik politikalarının önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Kaynak: İHA