İzmir’in Torbalı ilçesine özgü Bardacık inciri, üreticilerin kurduğu kooperatif sayesinde değerine ulaşarak pazarda daha kolay satılıyor. Çapak Mahallesi’ndeki üreticiler, kooperatif çatısı altında bir araya gelerek yıllık ortalama 100 ton incirini kilogram başına 110 liradan satıyor.
Kooperatifle pazarlama
Torbalı’ya 7 kilometre uzaklıktaki Çapak Mahallesi’nde üreticiler, geçen yıl Ege İncir Üreticileri Birliği ve Pazarlama Kooperatifini kurdu. Bu sayede ürünün fiyatını kendileri belirliyor ve pazarlama sorununu ortadan kaldırıyor. Sabah erken saatlerde toplanan incirler, mahalle meydanındaki alım noktasına getiriliyor.
İhracat ve katma değer
Bölgedeki sanayi kuruluşları, Bardacık incirini “freeze-dried” yöntemiyle kurutarak ABD, Kanada ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, incirin aroması, dengeli şeker oranı ve tescil sürecini anlattı.
Kooperatifin önemi
Kooperatif başkanı Mustafa Efe, kooperatifleşme öncesi incir bahçelerinin söküldüğünü, şimdi ise fidan dikiminin arttığını belirtti. Üreticiler, kooperatif sayesinde ürünlerini değerinde satıyor ve pazarlama sıkıntısı yaşamıyor.
Talep artıyor
Freshbak Crispy Genel Müdürü Kenan Sever, Bardacık incirinin dışının yeşil, içinin kırmızı olmasının yurt dışında talep gördüğünü söyledi. Sever, alım garantisi verdiklerini ve talebin mevcut rekoltenin 10 katına kadar çıktığını belirtti.