İZMİR GENEL

İzmir’de kuraklık tarımı vurdu: Mısır yerine sorgum

İzmir’de kuraklık tarımı etkiliyor. Besiciler, yüksek su isteyen mısır yerine sorgum sudan otu ekmeye başladı. Ekim alanları 5 yılda 13 kat arttı.

Abone Ol

İzmir’de kuraklık nedeniyle besiciler, kaba yem ihtiyacını karşılamak için silajlık mısır yerine az su isteyen sorgum sudan otuna yöneldi. Kentte sorgum sudan otu ekim alanı 5 yılda 451 dekardan 6 bin dekara, yetiştirici sayısı ise 28’den 337’ye yükseldi.

Tarımsal sulamada su krizi

İzmir’de 30 bine yakın işletmede 480 bin sağmal büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunuyor. Yıllık kaba yem ihtiyacını karşılamak için 550 bin dekarda 3,4 milyon ton silajlık mısır üreten besiciler, artan kuraklık ve su kaynaklarının azalmasıyla ürün deseninde değişime gitti. Tarım ve Orman Bakanlığı, su tasarrufu sağlayan sorgum sudan otuna yüzde 75 tohum hibesi veriyor.

Suya göre tarım planlaması

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, kentte yağışların son yıllarda ciddi oranda azaldığını belirtti. Bu yıl yağış miktarının geçen yıla göre yüzde 27 düştüğünü söyleyen Şahin, “Suya göre üretim yapmak zorundayız. Destekleme sistemlerimizi de bu doğrultuda planlıyoruz. Modern sulama sistemleri yaygınlaşsa da yer altı su seviyeleri düşüyor” dedi.

Mısır sulaması 8’den 3’e indi

Şahin, mısır üretiminde 7-8 kez sulama gerektiğini, sorgum sudan otuyla aynı verimi 2-3 sulamada elde ettiklerini belirtti. “Üreticilerimiz sıcaklık artışıyla mısırdan beklenen verimi alamayacaklarını biliyor. Bu nedenle sorgum sudan otu gibi alternatif ürünlere yöneliyorlar” diye konuştu.

Çiftçiden memnuniyet

Menemen’de besicilik yapan Zafer Yurt ise sorgum sudan otunun su tüketimini yarı yarıya azalttığını söyledi. “45 dönümde ektim, süt ve besi verimi mısırla eş değer. Büyük çiftçilerin çoğu bu ürünü tercih ediyor” dedi.